Κύμα ανατιμήσεων σε όλη την Ευρώπη στην τιμή του ρεύματος (χάρτης)

Ρεύμα ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής στην Ευρώπη διαπερνά σήμερα τις αγορές με την Ελλάδα να εμφανίζει αύξηση 36,6%, την μικρότερη όμως σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Στη Γερμανία οι τιμές εκτινάσσονται κατά 237,5% (στα 133,70 ευρώ/MWh), στην Γαλλία κατά 153% (στα 133,51 ευρώ /MWh) ενώ άνοδο καταγράφουν και αγορές όπως η Βουλγαρία με αύξηση στην χονδρεμπορική κατά 83% (στα 129,57 ευρώ) ενώ ρεκόρ σημειώνει και η Πολωνία με άνοδο 519%, η οποία από χθες διαθέτει και νέα κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub έκλεισε στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 45% από την επίθεση της Χαμάς μέχρι σήμερα, με τα μάτια όλων να είναι πλέον στραμμένα στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Πιθανή εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια/βαρέλι, εξέλιξη που θα έβαζε φωτιά στις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Το σαμποτάζ στον αγωγό Φινλανδίας- Εσθονίας αλλά και οι εξαγγελίες για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία ήταν επίσης παράγοντες που συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση των τιμών.

average-day-ahead-market-1280x1377

Πάντως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προκαλούν την μεγαλύτερη αβεβαιότητα του φετινού χειμώνα, μετά από μία ήρεμη και ελεγχόμενη διακύμανση των τιμών το προηγούμενο διάστημα. Οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι αν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και άλλων χωρών, οι κίνδυνοι για υψηλότερες τιμές ενέργειας μεγαλώνουν.

Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό είναι μεγάλες με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμών των τροφίμων για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Δειτε Επισης

Αίσιο τέλος με Chevron για το «Αφροδίτη»-Επήλθε «αμοιβαία επωφελής» συμφωνία
Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI