Powered by

Πώς αποτιμούν το ευρώ οι Κύπριοι 15 χρόνια μετά την έλευσή του

Δεκαπέντε χρόνια έπειτα από την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2008, η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων δείχνει να έχει κατανοήσει πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν, τόσο για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη όσο και για την ίδια τη χώρα, από την χρήση του ενιαίου νομίσματος. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μια όχι και τόσο ανεπαίσθητη μειοψηφία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία το ευρώ, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κατά ποσό είναι καλό ή κακό για τη χωρά μας. 

Διαβάστε ακόμα: 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που αφορά τη ζώνη του ευρώ και που δημοσιεύθηκε εντός του περασμένου Δεκέμβρη (2022) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 77% των Κυπρίων θεωρεί το ευρώ ωφέλιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ίδιο ποσοστό να θεωρεί κάτι αντίστοιχο και για την ευρωζώνη. 

Την ιδία ώρα, στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι αποτιμούν το ευρώ ως «καλό» για την χώρα τους, με την αντίληψη αυτή να εκφράζεται από έξι στους δέκα (59%). Από την άλλη, σχεδόν τρεις στους δέκα (29%), έχουν αντίθετη άποψη αφού θεωρούν πως είναι «κακό», ενώ ένα 9% των Κυπρίων δεν έχει ξεκάθαρη άποψη και εμφανίζεται αναποφάσιστο ως προς το κατά πόσο το ευρώ είναι «καλό» ή «κακό» για την Κύπρο. 

Ευκολότερες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με ευρώ

Το 54% των Κυπρίων θεωρεί ότι το ευρώ έχει κάνει τα ταξίδια πιο εύκολα και πιο οικονομικά, ενώ το 36% διαφωνεί και το 10% δεν γνωρίζει ή δεν έδωσε απάντηση. Επίσης, το 53% των Κυπρίων πιστεύουν ότι με το ευρώ έχουν μειωμένες τραπεζικές χρεώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι αναλήψεις από ATM, όταν επισκέπτονται άλλες χώρες της Ε.Ε., με το 26% να διαφωνούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, το 81% των Κυπρίων, δήλωσαν ότι με το ευρώ είναι ευκολότερες (79% ο μέσος όρος στην ευρωζώνη) και μόλις το 8% διαφωνεί, ενώ το 11% δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν. Παράλληλα, το 85% ανέφεραν το ευρώ έχει διευκολύνει τη σύγκριση τιμών και τις αγορές σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε., ειδικότερα μέσω του διαδικτύου.

Καθολική απαίτηση των Κυπρίων οι μεταρρυθμίσεις

Στην ερώτηση «Πόσο σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του κάθε τομέα, ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση», οι περισσότεροι Κύπριοι αξιολόγησαν ως «πολύ σημαντικές» τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση (74%) στο σύστημα υγείας (72%) και στην αγορά εργασίας (64%).

Ως πολύ σημαντικές έκριναν επίσης τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης (61%), στην αγορά όπως τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο / ηλεκτρισμός (55%) και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων (54%).  

Σχετικά με το σύστημα φορολογίας, το 47% των Κυπρίων δήλωσαν ότι η μεταρρύθμισή του είναι πολύ σημαντική.

Τι ισχύει στην Ευρωζώνη

Σε ολόκληρη την έρευνα, το 77% των ερωτηθέντων στη ζώνη του ευρώ δήλωσε ότι το ευρώ είναι καλό για την Ε.Ε. και το 69% πιστεύει το ίδιο και για τη χώρα του.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης και για την κατάργηση των κερμάτων του 1 και 2 σεντ, με το 64% των ερωτηθέντων να είναι υπέρ μιας τέτοιας κατάργησης.

 

Δειτε Επισης

Μειώθηκε στα 10.357 πρόσωπα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων
Άνοδος της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση
Ζητείται από τη Βουλή η αποπαγοποίηση 1.851 κενών θέσεων πρώτου διορισμού
Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση Ε.Ε.
Έλεγχος ΑΞΕ: Πρόταση στο τραπέζι για ανεξάρτητη Επιτροπή στα πρότυπα της ΕΠΑ
Πάει Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τηλεργασία
Οι εκποιήσεις στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού και Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων
ΔΝΤ: Κόβει ρυθμούς η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο
Βαφεάδης: Τα οφέλη από εναρμόνιση των αδειών οδήγησης στα κράτη μέλη