Αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού έναντι της ΕΤΥΚ οι τράπεζες

Τους όρους του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση των εργασιακών ζητημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και δη τις κατά καιρούς συζητήσεις με την ΕΤΥΚ έρχονται να αλλάξουν οι τράπεζες μέσα από την επανασύσταση του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, επτά χρόνια έπειτα από την αναστολή της λειτουργίας του.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε μια εποχή κατά την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπα με την αδήριτη αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού τους κόστους, η επανασύσταση Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου-που αξίζει να σημειωθεί πως ενεγράφη ήδη ως συντεχνία στο Μητρώο Συντεχνιών από τις 19 Δεκεμβρίου 2022-επί της ουσίας έρχεται για να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική ισχύ των τραπεζών και να προσδώσει εν πολλοίς στα μέλη του, μέσα από τη συλλογικότητα, ενιαία και σαφώς πιο δυνατή φωνή στις κατά καιρούς συζητήσεις με την ΕΤΥΚ, πρωτίστως σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων και επί μέρους πτυχές τους(π.χ. ταμείο προνοίας, ταμείο υγείας, προσαυξήσεις κτλ), αλλά και άλλα κορυφαία εργασιακά ζητήματα που εκτιμάται ότι σίγουρα θα προκύψουν.

 

Η ιδέα επανασύστασης του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως θα λειτουργεί ως παρακλάδι του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου(ACB), τέθηκε όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε στο τραπέζι κατά τον τελευταίο ένα χρόνο και υπό το πρίσμα ακριβώς των νέων πραγματικοτήτων επί τη βάσει των οποίων καλούνται να οικοδομήσουν την επόμενη μέρα τους οι τράπεζες, έχοντας στο πλαίσιο αυτό να διαχειριστούν παράλληλα τις αξιώσεις- σε κάποιες των περιπτώσεων υπέρμετρες και εκτός πραγματικοτήτων- της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με την ιδέα με την παρέλευση του χρόνου και των εξελίξεων να ωριμάζει, η επανασύσταση του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου πήρε τελικά σάρκα και οστά, έχοντας ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα εργασιακά θέματα και τις διαβουλεύσεις με την ΕΤΥΚ. Εξ ου άλλωστε, και το γεγονός ότι ενεγράφη ως συντεχνία-όπως και Καταστατικό του- στο Μητρώο Συντεχνιών, σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου που από το 2000 είναι εγγεγραμμένος ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σύμφωνα με τον Περί Εταιρειών Νόμο.

Στον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου θα συμμετέχουν οι τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, οι εργαζόμενοι των οποίων εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά από την ΕΤΥΚ. Θα συμμετέχουν συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Astrobank, η Εθνική Τράπεζα και η cdb bank, με τις δύο πρώτες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργοδοτικού Συνδέσμου αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να καταρτιστεί σε Σώμα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση των τελευταίων άλλων διαδικαστικών θεμάτων που απομένουν για την πρακτική του δραστηριοποίηση. Αρκούντως υποβοηθητικά προς τούτο, λειτούργησε και λειτουργεί το γεγονός ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για επανασύσταση, η απαραίτητη τεχνογνωσία προϋπάρχει, όπως και το γεγονός ότι θα αξιοποιηθούν το προσωπικό και οι εγκαταστάσεις του ACB.     

Δειτε Επισης

AstroBank: «Πάγωμα» βασικού επιτοκίου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
Μείωση των συνολικών νέων δανείων-Η διακύμανση των επιτοκίων
Το δέντρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρύβει το δάσος του ιδιωτικού χρέους
Ο Πέτρος Χριστοδούλου μη εκτελεστικός πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας
Ακάλυπτες επιταγές €86.325 τον Μάιο - €435.484 στο πεντάμηνο
Έρχεται το Ειδικό Δικαστήριο, σε πλήρη αρμονία Χριστοδουλίδης και τράπεζες για τις κυρώσεις
Τρ. Κύπρου: Το νέο προϊόν «Step-Up 18 μηνών» και για καταθέσεις κάτω των €100.000
Αυξάνει στο 1% το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας από 2 Ιουνίου 2024 η ΚΤΚ
Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τι συστήνει στο κοινό η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά όχι τόσο γρήγορα