Στο 77% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 150% των εταιρειών

Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), σημειώνοντας μικρή μείωση σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, δείχνουν στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην ιστοσελίδα της την Τρίτη, στην έκδοση με τους «Τριμηνιαίους Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης χρέους για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 58,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 61% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 20% μετοχές και 18% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 20,1 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 39%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,6 δισ. ευρώ με αναλογία 18% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,3% σε χρεόγραφα, 47% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία. Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ανήλθε στα 39,3 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ, σημειώνοντας 8% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 61%.

Επιπλέον, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12% σε μετρητά και καταθέσεις, 3% σε δάνεια, 22% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 7,7 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 13% σε δάνεια και χρεόγραφα, 79% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 24%, 16% σε δάνεια, 3% σε χρεόγραφα, 44% σε μετοχές και 13% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού