Αναθεωρημένη προς τα πάνω στο 2,9% για το 2023 η παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να μειωθεί από το εκτιμώμενο 3,4% το 2022 σε 2,9% το 2023 και στη συνέχεια να αυξηθεί σε 3,1% το 2024, αναφέρει στην έκθεσή του για την Παγκόσμιο Οικονομική Προοπτική (World Economic Outlook) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί στην έκθεση του Οκτωβρίου 2022, αλλά βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα από τον ιστορικό (2000–19) μέσο όρο του 3,8%.

Η άνοδος των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Προσθέτει ότι η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα περιόρισε την ανάπτυξη το 2022, αλλά το πρόσφατο άνοιγμα της αγοράς άνοιξε τον δρόμο για μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από 8,8% το 2022 σε 6,6% το 2023 και 4,3% το 2024, ποσοστά που βρίσκονται ακόμη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, όταν κυμαίνονταν περίπου 3,5%.

Το ισοζύγιο των κινδύνων παραμένει αρνητικό, αναφέρει το ΔΝΤ, αλλά οι δυσμενείς κίνδυνοι έχουν μετριαστεί σε σχέση με την έκθεση του Οκτωβρίου 2022. Στα θετικά, μια ισχυρότερη ώθηση από τη συσσωρευμένη ζήτηση σε πολλές οικονομίες ή μια ταχύτερη πτώση του πληθωρισμού είναι εύλογη. Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας στην Κίνα θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάκαμψη, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και οι αυστηρότερες παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την υπερχρέωση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν επίσης να ανατιμηθούν ξαφνικά ως απάντηση σε δυσμενείς ειδήσεις για τον πληθωρισμό, ενώ ο περαιτέρω γεωπολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική πρόοδο.

Στις περισσότερες οικονομίες, εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής, προτεραιότητα παραμένει η επίτευξη διαρκούς αποπληθωρισμού, αναφέρει το ΔΝΤ. "Καθώς οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες και η χαμηλότερη ανάπτυξη ενδέχεται να επηρεάζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα του χρέους, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν μακροπροληπτικά εργαλεία και να ενισχυθούν τα πλαίσια αναδιάρθρωσης του χρέους", αναφέρει στις προτεραιότητες για λήψη πολιτικών μέτρων.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Κίνα θα διασφάλιζε την ανάκαμψη, με θετικές διασυνοριακές επιπτώσεις. Ακόμα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να στοχεύει καλύτερα σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και τα μέτρα δημοσιονομικής ελάφρυνσης ευρείας βάσης θα πρέπει να αποφευχθούν.

Επιπρόσθετα, η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των οφελών από ένα ρυθμισμένο με κανόνες πολυμερές σύστημα και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με τον περιορισμό των εκπομπών και την αύξηση των πράσινων επενδύσεων.

Σχετικά με την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα πέσει μέχρι 0,7% το 2023 πριν αυξηθεί στο 1,6% το 2024. Η αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2023 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντανακλά τις επιπτώσεις των ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων, αντισταθμισμένη από τη μεταφορά των αποτελεσμάτων του 2022, τις χαμηλότερες τιμές στη χονδρική πώληση ενέργειας και πρόσθετες ανακοινώσεις για στήριξη της δημοσιονομικής αγοραστικής δύναμης με τη μορφή ελέγχων στις τιμές της ενέργειας και στις μεταφορές μετρητών.

Συνολικά, οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν αυξημένοι, σημειώνει το ΔΝΤ, καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει κάπως από την Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Οκτωβρίου 2022, λόγω της αλλαγής των προσδοκιών της αγοράς σχετικά με τον κύκλο των επιτοκίων.

Δεδομένης της έντασης μεταξύ των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης και της αβεβαιότητας της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές παρουσίασαν σημαντική μεταβλητότητα. Ενώ πολλές κεντρικές τράπεζες σε προηγμένες οικονομίες έχουν μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων, έχουν επίσης δηλώσει ρητά ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η επακόλουθη πτώση των επιτοκίων θα είναι σημαντικά ταχύτερη και μεγαλύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και οι ανησυχίες ότι αυτή η περιοριστική στάση θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση έχουν αυξηθεί στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες.

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού