Standard Chartered: Προειδοποιεί για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές

Από τις μετοχές μέχρι τα εταιρικά ομόλογα, οι επενδυτές ελπίζουν πως τα πράγματα θα βελτιωθούν λόγω της χαλάρωσης της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και της επίτευξης «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας. Τάδε έφη το στέλεχος της Standard Chartered Plc., Έρικ Ρόμπερτσεν, ο οποίος προειδοποιεί πως το φετινό ράλι μπορεί σύντομα να σταματήσει.

Αν και η Standard Chartered, όπως και πολλές άλλες τράπεζες και επενδυτικές, προβλέπει περιορισμό της αύξησης των επιτοκίων από την FOMC αυτή την εβδομάδα, ο Ρόμπερτσεν ανησυχεί πως πολλοί επενδυτές ενδέχεται να υπερβάλλουν όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 150 μονάδες βάσης μετά τον Ιούνιο. Η αισιοδοξία αυτή αποτελεί και κύριο λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, για το ράλι της τάξης του 7% που έχουν καταγράψει οι αγορές φέτος.

«Η ανάκαμψη στις αγορές βασίζεται στην επίτευξη μίας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού η οποία θα οδηγήσει τη FOMC σε άρση του προγράμματος σύσφιξης των επιτοκίων της χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την κερδοφορία», τόνισε ο Ρόμπερτσεν, προσθέτοντας πως «οι εκτιμήσεις των αγορών πως η θετική πορεία αυτή θα συνεχιστεί είναι υπερβολικές».

Η μείωση της μεταβλητότητας είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις για τον περιορισμό του οικονομικού μομέντουμ, όπως τονίζει ο Ρόμπερτσεν, υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα δεν έχουν επηρεάσει ακόμα την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. 

Η ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να προσφέρει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτές τις εικασίες, δεδομένων των αποφάσεων της Fed, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Παράλληλα αναμένονται τα επικαιροποιημένα δεδομένα του βιομηχανικού τομέα και του ΡΜΙ της Κίνας, ενώ την Παρασκευή πρόκειται να δημοσιευτούν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα η οποία μπορεί να ταράξει τις αγορές. Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές φαίνεται πως δεν ανησυχούν», τόνισε ο αναλυτής της Pepperstone Group Ltd., Κρις Ουέστον, ο οποίος παραμένει, μεν, αισιόδοξος αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την πρόσφατη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων. 

Δειτε Επισης

Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη