Οι παγκόσμιες τάσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές για το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, 2023 Global M&A Industry Trends Outlook, η παγκόσμια δραστηριότητα Σ&Ε πιθανότατα θα αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές και τα στελέχη προσπαθούν να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους.

Ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα των συμφωνιών παραμένει υποτονική λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των γεωπολιτικών εντάσεων συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα τρία πέμπτα (60%) των CEOs διεθνώς σχολιάζουν ότι δεν σχεδιάζουν να καθυστερήσουν τις συμφωνίες το 2023. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από την 26η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOs.

Η παγκόσμια αγορά Σ&Ε αντιμετώπισε ένα γεμάτο προκλήσεις 2022 με τον όγκο και την αξία τους να μειώνονται από τα επίπεδα ρεκόρ (65.000 συμφωνίες) του 2021 – αντίστοιχα κατά 17% και 37%- αν και παραμένουν πάνω από τους δείκτες του 2020 και τα υγιή επίπεδα που σημειώθηκαν στην προ πανδημίας εποχή. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι όγκοι και οι αξίες των συναλλαγών μειώθηκαν περισσότερο –κατά 25% και 51%, αντίστοιχα– σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο αντίκτυπος διαφόρων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων δεν έχει επηρεάσει ομοιόμορφα τις αγορές Σ&Ε. Η Ινδία, για παράδειγμα, ήταν ακραία περίπτωση για το 2022, καθώς η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 16% και ο όγκος κατά 35% –στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών– σε σύγκριση με τη διψήφια πτώση σε ΗΠΑ, Κίνα και πολλές άλλες περιοχές.

Οι τάσεις καταδεικνύουν ότι οι Σ&Ε – και ιδιαίτερα για βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου – συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική ευκαιρία για τους παίκτες της αγοράς ανεξάρτητα από τους γεμάτους προκλήσεις μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι τάσεις αυτές παραμένουν ένα εργαλείο για να βοηθήσουν τους CEOs να μετασχηματίσουν τις επιχειρήσεις τους, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Η εικόνα για τις Σ&Ε το 2023

Η μακροοικονομική αστάθεια και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις δεν έχουν ομοιόμορφο αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους. Η πιο κάτω δυναμική ανά κλάδο θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις Σ&Ε το 2023:

  • Τεχνολογία, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνίες: Η ψηφιοποίηση παραμένει βασικός στόχος για πολλές επιχειρήσεις. Οι συμφωνίες λογισμικού θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στον κλάδο –όσο και το 2022– αφού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα (71%) της δραστηριότητας των τεχνολογικών συμφωνιών και τα τρία τέταρτα (74%) της αξίας των συμφωνιών. Άλλοι τομείς που πιθανότατα θα αποτελέσουν hot spots για τις Σ&Ε το 2023 περιλαμβάνουν τις τηλεπικοινωνίες, το metaverse και τα βιντεοπαιχνίδια.
  • Βιομηχανική Παραγωγή και Αυτοκινητοβιομηχανία: Η βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου θα οδηγήσει σε απομόχλευση και εξαγορές, ιδιαίτερα εκείνες που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα και στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: Ο ανταγωνισμός από πλατφόρμες και FinTech λύσεις προκαλεί ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και θα ενισχύσει τις Συγχωνεύσεις και τις Εξαγορές καθώς οι εμπλεκόμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ψηφιακές δυνατότητες.
  • Ενέργεια, Υπηρεσίες και διαχείριση Πόρων: Η ενεργειακή μετάβαση θα παραμείνει προτεραιότητα για τους επενδυτές και τις διευθυντικές ομάδες, κατευθύνοντας μεγάλους όγκους κεφαλαίων σε Σ&Ε και σε άλλα έργα.
  • Καταναλωτικές Αγορές: Ενώ οι προκλήσεις παραμένουν για τους καταναλωτές και το 2023, οι αναθεωρήσεις χαρτοφυλακίου και η εστίαση σε μετασχηματιστικές συναλλαγές θα δημιουργήσουν ευκαιρίες Σ&Ε.
  • Ευρύτερος τομέας της Υγείας: Η ανάγκη για καινοτομία και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης θα οδηγήσουν την δραστηριότητα των Σ&Ε, το 2023. Λύσεις Biotech, CRO/CDMO, MedTech, υγειονομικής περίθαλψης και ψηφιακής υγείας αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα για την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ https://www.pwc.com/gx/en/services/deals/trends.html

Δειτε Επισης

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ
ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας: «Επαγγέλματα του μέλλοντος και Νέες Δεξιότητες»
Επανέρχεται σταδιακά και με νέο σχεδιασμό η Πύλη Κτηματολογίου
Όλα έτοιμα για ποδηλατικό υπερθέαμα στο Cyprus Gran Fondo powered by Skoda
Η DP World Limassol υποδέχθηκε τους νέους υπουργούς στο λιμάνι Λεμεσού
«Εβδομάδα Καριέρας 2023» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Ενισχύεται με φόντο την Ουκρανία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+
Oλοήμερο Fun Day στον εξωτερικό χώρο στάθμευσης Nicosia Mall
H Cyta Business παρουσιάζει τα 10α ΙΝ Business Grocery Retail Awards
Ντάινα Νικολάου: Οι τοποθετήσεις φοιτητών μειώνουν το ρίσκο για τον εργοδότη (video)