Ισχυρό πλήγμα στα κέρδη της H&M στο τρίμηνο υπό τα αυξημένα κόστη

Ισχυρή βουτιά που ξεπέρασε κατά πολύ και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η κερδοφορία της H&M στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, με φόντο την εκτίναξη στα κόστη της λόγω πληθωρισμού και το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων παγκοσμίως με έδρα της Σουηδία, ανακοίνωσε για το εν λόγω τρίμηνο λειτουργικά κέρδη ύψους 821 εκατ. κορώνων (79,7 εκατ. δολάρια) κατακόρυφα μειωμένα από τις 6,26 δισ. κορώνες ($286,2 εκατ.) αλλά και σημαντικά χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για υποχώρηση στις 3,67 δισ. κορώνες ($167,8 εκατ.).

Η H&M είχε αναφέρει ήδη ότι σε ετήσια βάση οι πωλήσεις της στο τρίμηνο είχαν παραμείνει αμετάβλητη, ωστόσο πρόσθεσε ότι κατά το διάστημα 1 Δεκεμβρίου με 25 Ιανουαρίου είδε αύξηση 5%.

Ο τίτλος της εταιρείας διαπραγματεύεται με απώλειες περίπου 5% στην αγορά της Στοκχόλμης μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της.

Το πλήγμα από την αποχώρηση από τη Ρωσία, τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας, τα αποτελέσματα της μετατροπής νομισμάτων και η αναδιάρθρωση των χρεώσεων ανήλθαν συνολικά σε περίπου 5 δισ. κορώνες (228,6 εκατ. δολ.) δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιαρίας, Έλενα Χέλμερσον.

Η ίδια πρόσθεσε ότι "αντί να μετακυλίσουμε το πλήρες κόστος στους πελάτες μας, επιλέξαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στην αγορά".

Τον Σεπτέμβριο η H&M ξκείνησε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους της κατά 2 δισ. κορώνες ετησίως, μέσω εξοικονομήσεων από απολύσεις και άλλα μέτρα που αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο όμιλος είχε επισημάνει τον Νοέμβριο ότι θα περικόψει περίπου 1.500 θέσεις εργασίας εγγράφοντας χρεώσεις περίπου 800 εκατ. κορώνων στο τέταρτο τρίμηνο για το πρόγραμμα.

Πέρυσι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

Δειτε Επισης

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού