Powered by

Σε εξέλιξη η πανσυδικαλιστική απεργία για την ΑΤΑ (vid&pics)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η τρίωρη πανσυδικαλιστική στάση εργασίας, η οποία πραγματοποιείται υπό το πρίσμα της μη επίτευξης συμφωνίας σε ό,τι αφορά το αίτημα των συντεχνιών για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε συγκεκριμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα.

Στην Λευκωσία, οι συμμετέχοντες στην απεργία συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εν συνεχεία θα πορεύθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας.  

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι ουσιώδεις υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Διαβάστε εδώ: Παραλύουν την οικονομία και ταλαιπωρούν τους πολίτες οι συντεχνίες

 

 • Το ψήφισμα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, που κατέρχονται σήμερα 26 Ιανουαρίου 2023, σε τρίωρη στάση εργασίας, εκφράζουν τη σταθερή προσήλωση τους στην προστασία του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και δηλώνουν πως, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.

Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση των συλλογικων συμβασεων εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ.

Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα δηλώνουν πως, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.

Η εργοδοτική πλευρά καλείται έστω και τώρα να σεβαστεί την υπογραφή της και να προσέλθει στο διάλογο για εξεύρεση λύσης. Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ, θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το συνδικαλιστικό κίνημα σημειώνει πως, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στο διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Καταλήγοντας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων.

Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

 • ΣΕΚ, – ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΠΕΟ, – ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
 • ΔΕΟΚ, – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΠΑΣΥΔΥ, – ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
 • ΟΕΛΜΕΚ, – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΠΟΕΔ, – ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
 • ΟΛΤΕΚ, – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΠΟΑΣΟ, – ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
 • ΠΑΣΥΚΙ, – ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
 • ΕΣΚ, ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΣΑΚ, – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
 • ΣΥΠΥΚ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Δειτε Επισης

Μειώθηκε στα 10.357 πρόσωπα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων
Άνοδος της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση
Ζητείται από τη Βουλή η αποπαγοποίηση 1.851 κενών θέσεων πρώτου διορισμού
Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση Ε.Ε.
Έλεγχος ΑΞΕ: Πρόταση στο τραπέζι για ανεξάρτητη Επιτροπή στα πρότυπα της ΕΠΑ
Πάει Υπουργικό την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την τηλεργασία
Οι εκποιήσεις στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού και Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων
ΔΝΤ: Κόβει ρυθμούς η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο
Βαφεάδης: Τα οφέλη από εναρμόνιση των αδειών οδήγησης στα κράτη μέλη