Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Μ. Κυπριανού: Το κλειδί για σοβαρές νέες επενδύσεις από το εξωτερικό

«Ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών που είναι, η χώρα και ο τομέας μας αναπόφευκτα επηρεάζονται από τους αστάθμητους διεθνείς παράγοντες», αναφέρει ο διευθύνων συνέταιρος της Michael Kyprianou and Co LLC, Μενέλαος Κυπριανού, για να προσθέσει στους παράγοντες αυτούς και το θέμα των κυρώσεων που, όπως επισημαίνει, περιορίζει πολύ τη δυνατότητα ενασχόλησης με εργασίες που έχουν ρωσικό στοιχείο.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζει πως αυτό που αναμένεται με αισιοδοξία είναι το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, κάτι που, όπως τονίζει, θα βοηθήσει τα μέγιστα τον τομέα. Και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ο κόσμος θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη του προς το δικαστικό σύστημα, ενώ σαφέστατα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση σοβαρών νέων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κυπριακή οικονομία και την πορεία της το 2023, ο διευθύνων συνέταιρος της Michael Kyprianou and Co LLC, εκφράζει την εκτίμηση ότι ο αριθμός των αστάθμητων παραγόντων και η σημασία τους, καθιστούν δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Για να υπογραμμίσει πως σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στα θέματα που ως χώρα έχουμε τον έλεγχο.

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Μπαίνουμε στο νέο έτος ξέροντας ότι αριθμός αστάθμητων παραγόντων θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία μας. Αυτοί ως γνωστό είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η αστάθεια σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, ο υψηλός πληθωρισμός και επιτόκια, αλλά ενδεχομένως και μια πιθανή ύφεση στην ίδια την Ευρώπη. Θεωρώ ότι ο αριθμός των αστάθμητων παραγόντων και η σημασία τους καθιστούν δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη και νομίζω ότι φυσιολογικά όλοι είμαστε συγκρατημένοι.

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στα θέματα που ως χώρα έχουμε τον έλεγχο. Θα πρέπει δηλαδή να συνεχίσουμε την πορεία ενίσχυσης των βασικών πυλώνων της οικονομίας μας με τρόπο μεθοδικό και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αξίζουν για παράδειγμα θερμά συγχαρητήρια στο υφυπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο σχεδίασε τις Δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής ''SEA change 2030'' και που έχει ήδη υλοποιήσει μεγάλο μέρος τους. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με όλους τους τομείς των υπηρεσιών, καθώς και σε σχέση με άλλους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και, εσχάτως, η τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Επίσης εντός του ελέγχου μας και θέμα στο οποίο θα πρέπει πιστεύω να εστιάσουμε είναι η ενίσχυση των εποπτικών μας αρχών. Αυτές έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε σχέση με την εικόνα που δίνουμε προς τα έξω ως αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Γενικότερα ομιλούντες θεωρώ ότι έχουμε ένα πληθυσμό με πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και που είναι εκ της φύσεως του εργατικός. Επίσης, διαθέτουμε πολλές ικανές προσωπικότητες που αν τοποθετηθούν στα κατάλληλα πόστα μπορούν να προσφέρουν πολλά στο σύνολο.

Οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών που είναι, η χώρα και ο τομέας μας αναπόφευκτα επηρεάζονται από τους αστάθμητους διεθνείς παράγοντες, στους οποίους αναφέρθηκα στην προηγούμενη ερώτηση. Στους παράγοντες αυτούς θα προσέθετα και το θέμα των κυρώσεων που περιορίζει πολύ τη δυνατότητα ενασχόλησης με εργασίες που έχουν ρωσικό στοιχείο.

Αυτό όμως που μπορούμε να αναμένουμε με αισιοδοξία είναι το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό μας σύστημα. Θεωρώ ότι εσωτερικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ σοβαρές μελέτες και έχουν τεθεί σε εφαρμογή πολύ σοβαρές αλλαγές στο όλο σύστημα δικαιοσύνης, ενώ επίκεινται και άλλες.

Για παράδειγμα η δρομολογημένη ίδρυση δικαστηρίων εμπορικών και ναυτιλιακών διαφορών θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφόρτιση των Επαρχιακών Δικαστηρίων και την επιτάχυνση και αναβάθμιση της απονεμόμενης δικαιοσύνης. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα τον τομέα μας, αφού ο κόσμος θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη του προς το δικαστικό σύστημα, ενώ σαφέστατα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση σοβαρών νέων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Οι προσπάθειες για τη ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης είναι επίσης πολύ σημαντικές, αφού η ψηφιοποίηση θα συμβάλει στην ταχύτερη διαπεραίωση των υποθέσεων. 

Το δικηγορικό γραφείο Michael Kyprianou and Co LLC

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Πρώτιστο μέλημά μας είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις βασικές μας αρχές που είναι καταρχάς να δίνουμε έμφαση στο προσωπικό μας. Δηλαδή, να τους δίνουμε τη δυνατότητα να προοδεύουν ως επαγγελματίες αλλά και να ανελίσσονται εντός των δομών της εταιρείας μας.

Αυτό επιτυγχάνεται, τόσο με τη παροχή καλών εργασιακών συνθήκων, με τη συνεχή εκπαίδευση και παρότρυνση και με την εφαρμογή εντός της εταιρείας ενός ξεκάθαρου συστήματος ανέλιξης. Επί του θέματος αυτού να αναφέρω ότι η πρόσφατη απονομή του βραβείου Καλών Πρακτικών στο Εργασιακό Περιβάλλον από το Υπουργείο Εργασίας είναι κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα.

Άλλη βασική μας αρχή είναι βεβαίως το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών μας να παραμένει σε σταθερά ψηλό επίπεδο. Έχοντας πάντοτε επίγνωση ότι για να έχει αξία αυτό που κάνουμε πρέπει να έχει και ένα ευρύτερο κοινωνικό όφελος.

Δειτε Επισης

7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη
Η Πετρολίνα σύμμαχος ζωής του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»