Πρόγραμμα για κλιματιστικά ενεργειακής εξοικονόμησης σε χαμηλό κόστος

Την έναρξη προγράμματος για την παροχή περίπου 250 κλιματιστικών συσκευών με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση, ανακοίνωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μάριος Δρουσιώτης, το πρόγραμμα Clear-x σκοπό έχει να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποκτήσουν αξιόπιστες οικιακές συσκευές, σε τιμές χαμηλότερες από της λιανικής πώλησης, μέσω συλλογικής αγοράς. Σημείωσε ότι σε μερικούς μήνες, πέρα από κλιματιστικά θα παρέχονται και φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω τους προγράμματος.

Ο κ. Δρουσιώτης δήλωσε ότι η έρευνα του Συνδέσμου, για την εξεύρεση των κατάλληλων συσκευών, είχε ως βασικά κριτήρια την αξιοπιστία, την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά ακόμα και την απλή λειτουργία των κλιματιστικών, προκειμένου οι ειδικές τιμές να αφορούν ποιοτικές συσκευές. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι στο εμπόριο θα μπορεί να βρει κάποιος και πιο οικονομικά μοντέλα, όχι όμως στις χαμηλές τιμές που μπορεί να εξασφαλίσει η συλλογική αγορά, μέσω του εν λόγω προγράμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάσκεψη, αναφέρθηκε και το θέμα της αισχροκέρδειας, που διαπιστώνεται στην αγορά, με το δικαιολογητικό του αυξημένου κόστους καυσίμων.

Η ιστοσελίδα για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων να αποκτήσουν μία από συσκευές κλιματιστικών μέσω του προγράμματος, ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της, ενώ σε μερικούς μήνες αναμένεται να λειτουργήσει αντίστοιχη ιστοσελίδα για τα φωτοβολταϊκά, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με προμηθευτή. Μέσω της ιστοσελίδας www.klimatistika.cy μπορεί να υποβάλει αίτηση ο καθένας, ενώ διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν είναι δεσμευτική. Όπως εξήγησε, ο επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Σταμάτης Ρωσσίδης, μερικές εβδομάδες μετά την εγγραφή στην ιστοσελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα λάβει σχετική προσφορά, με τη συνολική τιμή για τη συσκευή και την εγκατάστασή της και τότε θα αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει στην αγορά.

Μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να του εξασφαλίσει μία συσκευή με αναβαθμισμένα ενεργειακά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη συσκευή που ενδεχομένως να έχει σήμερα. Σε περίπτωση που δυσκολεύονται με τη διαδικασία της εγγραφής, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι, μέσω της συλλογικής αγοράς κλιματιστικών, θα διατεθούν 250 συσκευές στους καταναλωτές, όμως εφόσον υπάρχει ζήτηση και διαθεσιμότητα από τον προμηθευτή, ενδέχεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η εγκατάσταση των συσκευών θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Κύπρο, η οποία προβλέπει και την εγκατάσταση ειδικού εξαρτήματος για την ασφάλεια του τεχνικού που χειρίζεται τη συσκευή, κάτι που συχνά παραλείπεται. Εξήγησε ότι το κόστος αυτό, θα περιλαμβάνεται στην τιμή προσφοράς που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι κατόπιν της αίτησής τους.

«Αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά», ανέφερε στο τέλος ο κ. Δρουσιώτης, σημείωσε, όμως, ότι είναι απαράδεκτο να καθυστερούν για μήνες οι εγκρίσεις από την ΑΗΚ, προκειμένου να αποδώσουν οι επενδύσεις των καταναλωτών σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Από την πλευρά του, ο κ. Ρωσσίδης ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες, ώστε ο προμηθευτής για τις συσκευές φωτοβολταϊκών να παράσχει σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών τη δυνατότητα αποπληρωμής σε μηνιαίες δόσεις, χωρίς την επιβάρυνση με τόκους.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συντονίζεται από την ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών, τρέχει σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του Clear 2.0, που ολοκληρώθηκε το 2020 με 17 εκστρατείες συλλογικής αγοράς και 29.00 εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη. Στόχος του τρέχοντος προγράμματος είναι 38.000 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, για την εξοικονόμηση 18.2 GWh.

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές στο σχέδιο για ηλεκτρισμό από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Rosneft: Υπέγραψε με ινδική εταιρεία για να αυξήσει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου
Τι αλλάζει στο σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Ε.Ε.: Συμφωνία επέκτασης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%
Θέλουν σχέδια ΑΠΕ για πρόσφυγες και πολύτεκνους οι βουλευτές
Ν. Χριστοδουλίδης: Έτσι θα πετύχουμε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης
Προειδοποιεί τους καταναλωτές η ΑΗΚ-Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί
Energean: Σημαντική αύξηση στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Οι πολίτες θέλουν, η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί
Η ΡΑΕΚ ενημερώνει για την προστασία των καταναλωτών