Σ. Καραμοντάνης: Παθητική στάση εκ μέρους των πιθανών επενδυτών

Στη διαπίστωση ότι τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού έχουν προκαλέσει στασιμότητα και αβεβαιότητα στους πιθανούς επενδυτές, είτε είναι μικροί είτε μεγάλοι, προβαίνει o διευθύνων σύμβουλος των Makronisos Marina & Caramondani Group, Σταύρος Καραμοντάνης, επισημαίνοντας πως εκ τούτου, σημειώνεται μια παθητική στάση εκ μέρους τους. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Καραμοντάνης, εκφράζει την εκτίμηση πως η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης γης, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς σε ακίνητα και παράλληλα σε αυξημένη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πιέσεις στα ενοίκια και παράλληλα στους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Σταύρος Καραμοντάνης υπογραμμίζει πως το άνοιγμα σε νέες αγορές και η ενίσχυση των ήδη σημαντικών αγορών για το κυπριακό τουριστικό προϊόν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εάν και εφόσον θέλουμε να βελτιώσουμε τα περσινά νούμερα και να υπερκαλύψουμε την απώλεια άφιξης τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε ό,τι αφορά την Μαρίνα Αγίας Νάπας, επισημαίνει ότι το 2023 θα αποτελέσει ακόμη μια σημαντική χρονιά και συνέχεια των προηγούμενων, καθώς εκτός από τη συνέχιση των παραδόσεων των επαύλεων, είναι προγραμματισμένη και η παράδοση του Ανατολικού Πύργου αρχές της άνοιξης. Επίσης, όπως σημειώνει, η εμπορική ζώνη της Μαρίνας θα λειτουργήσει με ακόμα περισσότερες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Πώς αναμένεται να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και τις προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, οι επιπτώσεις του ρώσο-ουκρανικού πολέμου στα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται να είναι ακόμα εντονότερα κατά το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά την προσωπική μου άποψη δεν αναμένεται ο πόλεμος ότι θα έχει αίσιο τέλος, με την αντιπαράθεση να συνεχίζεται για ακόμα πολλούς μήνες… ίσως και χρόνια. Ως εκ τούτου η συνέχιση της αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο θα είναι έντονη. Όπως γνωρίζετε η αβεβαιότητα είναι ο αιμοδότης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης τουλάχιστον στο ψυχολογικό κομμάτι με δυνατά χτυπήματα στις εγχώριες οικονομίες.

Οι αναθεωρημένες προοπτικές που αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, έχουν αναμφίβολα επηρεάσει αρνητικά το καταναλωτικό και κυρίως το επιχειρηματικό κλίμα. Ως εκ τούτου αναμένεται στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία θα έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά. Η Κύπρος και κατά συνέπεια η οικονομία της, με βάση τα σημερινά δεδομένα καθώς και τις προβλέψεις, αναμένεται να επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από αυτόν που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών, θα ασκήσουν πιέσεις στην οικονομία, τα νοικοκυριά και στην κάλυψη βασικών αναγκών με παράλληλη μείωση της ρευστότητας.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι χρονιά προεδρικών εκλογών για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ενδέχεται να φέρει ακόμα μερικές αναταράξεις στο σκηνικό. Με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες των υποψηφίων, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι μια συγκεκριμένη παράταξη δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή πορεία και πρόοδο της εγχώριας οικονομίας, με τις άλλες δύο να παρουσιάζουν εξίσου ανταγωνιστικό πλάνο και προγραμματισμό.

Επίσης, με αρνητικές εξελίξεις (ως προς τα συμφέροντα της χώρας μας) στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, μπορεί και να γίνουμε μάρτυρες του συνδυασμού της "Τέλειας Καταιγίδας" στα του οίκου μας, με μια Κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να χειριστεί γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Κι εκεί πιστεύω ότι θα αρχίσουν τα κλασικά “Blame Games” με όλες τις συνέπειες που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί.

Αγορά ακινήτων: Στασιμότητα στις επενδύσεις

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα της ανάπτυξης γης και των ακινήτων για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Σε συνέχεια των όσων προανέφερα, σίγουρα οι επιπτώσεις θα μετακυλήσουν και στον τομέα των ακινήτων και ανάπτυξης γης. Αν και οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών παρουσιάζουν σχετική σταθεροποίηση, συνεχίζουν ακόμα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού σίγουρα έχουν προκαλέσει μια στασιμότητα κι αν θέλετε αβεβαιότητα στους πιθανούς επενδυτές, είτε είναι μικροί είτε μεγάλοι. Ως εκ τούτου, σημειώνεται μια παθητική στάση εκ μέρους τους. Σε αυτό συμβάλλει εξίσου και η απουσία κινήτρων από το κράτος, γεγονός στο οποίο αναφέρομαι εδώ και καιρό.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης γης, αναμφίβολα θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς σε ακίνητα και παράλληλα σε αυξημένη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πιέσεις στα ενοίκια και παράλληλα στους καταναλωτές.

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας

Πώς κινήθηκε η Μαρίνα Αγίας Νάπας το 2022 και ποιες οι προβλέψεις σας για το 2023;

Το 2022, αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τη λειτουργία της Μαρίνας Αγίας Νάπας.

Αρχίζοντας από την τελετή εγκαινίων τον Ιούνιο του 2022 που σήμανε την απαρχή μιας νέας και πολλά υποσχόμενης εποχής για τη Μαρίνα, με περισσότερες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Σημαντικές πρέπει να θεωρούνται οι παραδόσεις σημαντικών κτιρίων του έργου, όπως ο χώρος εκδηλώσεων (Event Center), καθώς και η ολοκλήρωση του σκελετού του Ανατολικού Πύργου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι παραδόσεις των κατοικιών με έμφαση στις παραθαλάσσιες επαύλεις της Μαρίνας.

Παράλληλα, τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη αγκυροβόληση κρουαζιερόπλοιου στο αγκυροβόλιο της Μαρίνας, την οποία ακολούθησαν ακόμα δύο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τον Μάιο του 2022 παραλάβαμε τη Γαλάζια Σημαία, μια ακόμα σημαντική διάκριση για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Επίσης, το 2022 έφερε στη Μαρίνα μια σειρά από βραβεύσεις και πιστοποιήσεις, οι οποίες αντανακλούν τη συνολική προσπάθεια των ανθρώπων της εταιρείας. Great Place to Work, Silver Award στα Cyprus Wedding Awards, δύο διακρίσεις στα Luxury Lifestyle Awards 2022 καθώς και τη βράβευση του L’Atelier Robuchon στους Χρυσούς Σκούφους.

Το 2023 αναμφισβήτητα θα αποτελέσει ακόμη μια σημαντική χρονιά για εμάς και συνέχεια των προηγούμενων, καθώς εκτός από τη συνέχιση των παραδόσεων των επαύλεων, είναι προγραμματισμένη και η παράδοση του Ανατολικού Πύργου αρχές της άνοιξης του 2023.

Ο Ανατολικός Πύργος αποτελεί το μοναδικό περιστρεφόμενο κτίριο στην Κύπρο, καθώς και το ψηλότερο στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου. Επίσης, η εμπορική ζώνη της Μαρίνας θα λειτουργήσει με ακόμα περισσότερες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Προχωράμε στη νέα χρονιά με ακόμα περισσότερη όρεξη, θέληση και υψηλούς στόχους!

Απαραίτητη η στροφή σε νέες τουριστικές αγορές

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Λίγο-πολύ έχουν γίνουν σχετικές αναφορές πιο πάνω. Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον ρώσο-ουκρανικό πόλεμο και συνάμα οι συνέπειες του, σίγουρα θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις τόσο στην εγχώρια οικονομία όσο και της Ευρωζώνης.

Οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών αναμφίβολα αποτελούν ένα «αγκάθι» και δημιουργούν κωλύματα στον προγραμματισμό. Παράλληλα, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας και οι πιθανές μελλοντικές αυξήσεις της, σίγουρα θα δημιουργήσουν πιέσεις στους οργανισμούς του κλάδου για την κατάρτιση δεύτερου πλάνου (plan B).

Παράλληλα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον η καθιέρωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας και η εντατικοποίηση της χρήσης της καθότι προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα στον τομέα πώλησης ακινήτων και της ανάπτυξης γης.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το άνοιγμα σε νέες αγορές και η ενίσχυση των ήδη σημαντικών αγορών για το κυπριακό τουριστικό προϊόν πρέπει να θεωρείται δεδομένη εάν κι εφόσον θέλουμε να βελτιώσουμε τα περσινά νούμερα και να υπερκαλύψουμε την απώλεια άφιξης τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία.

Εμπλουτίζεται η Μαρίνα Αγίας Νάπας

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Όλοι εμείς στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, διεύθυνση και προσωπικό, συνεχίζουμε να ατενίζουμε το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Με γνώμονα την ολοκλήρωση του έργου και του οράματος των επενδυτών του, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σθένος και συνέπεια για την ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου που αλλάζει την ιστορία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στόχοι μας χωρίς αμφιβολία αποτελούν η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και κατοικιών σε μια μοναδική και ειδυλλιακή τοποθεσία συνδυασμένες με ένα ευρύτερα λειτουργικό, προσεκτικά διαμορφωμένο και κυρίως ασφαλές περιβάλλον.

Η παράδοση του Ανατολικού Πύργου, αρχές της άνοιξης του 2023, σίγουρα είναι μια σημαντική στιγμή για όλους τους ανθρώπους της εταιρείας αλλά κυρίως για τους ενοίκους του Ανατολικού Πύργου.

Συνάμα, ο εμπλουτισμός της εμπορικής ζώνης με περισσότερες επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και ενδιαφέρον εάν θέλετε, αυξάνοντας τους επισκέπτες τόσο εγχώριους όσο και από το εξωτερικό.

Κλείνοντας, θεωρούμε βέβαιο ότι μέσω του αγκυροβολίου θα αυξηθούν παράλληλα και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων οι οποίες θα συμβάλουν με τη σειρά τους στην ανάδειξη τόσο της Μαρίνας Αγίας Νάπας και της ευρύτερης επαρχίας όσο και της Κύπρου. 

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους