Ανεβαίνει, αλλά ΑΠΕχει ακόμη από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. η Κύπρος

Στο 21,8% έφτασε το 2021 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας μικρή μείωση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων (την πρώτη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα) σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Για την Κύπρο το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 18,4% το 2021, κάτω από τον μέσο όρο των κρατών μελών, αν και το ποσοστό αυξάνεται σταθερά από το 2004 και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Σε σχέση με το 2020, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 16,9%), ενώ το 2019 το ποσοστό βρισκόταν στο 13,8%.

Όπως σημειώνεται, η ΕΕ έχει με σχετική οδηγία θέσει στόχο το μερίδιο αυτό να φτάσει το 32% μέχρι το 2030. Με πρόταση της το 2021 η Κομισιόν προώθησε την αλλαγή του στόχου στο 40%, και το 2022 μέσω του σχέδιου REPowerEU πρότεινε νέα αύξηση στο 45%.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση της η Eurostat, η μικρή μείωση που καταγράφηκε το 2021 μπορεί να εξηγηθεί από την άρση των μέτρων για περιορισμό της COVID-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και την συνεπακόλουθη μείωση του μεριδίου των ανανεώσιμων. Σε απόλυτους αριθμούς, σημειώνεται, το 2021 καταγράφηκε αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με το 2020.

Οι αλλαγές ενδέχεται να οφείλονται και σε αλλαγή στη μεθοδολογία του υπολογισμού των δεδομένων, λόγω αλλαγής της νομικής βάσης που διέπει τον τομέα από Οδηγία του 2009 σε Οδηγία του 2018, προστίθεται.

Πρώτη η Σουηδία, 15 κράτη μέλη κάτω από τον μέσο όρο

Μεταξύ των κρατών μελών η Σουηδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειες από ανανεώσιμες πηγές (62,6%), βασιζόμενη κυρίως στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, την υδροηλεκτρική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, αντλίες θερμότητας και υγρά βιοκαύσιμα.

Ακολουθούσαν το 2021 η Φινλανδία (43,1%) και η Λετονία (42,1%), κυρίως με τη χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, η Εσθονία (37,6%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια), η Αυστρία (36,4%, κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα) και η Δανία (34,7%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια).

Συνολικά 15 από τα 27 κράτη μέλη, δηλαδή πάνω από τα μισά, μεταξύ τους και η Κύπρος, βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη που βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο ήταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία).

Τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (11,7%), τη Μάλτα (12,2%), τις Κάτω Χώρες (12,3%), την Ιρλανδία (12,5%) και το Βέλγιο (13,0%).

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές στο σχέδιο για ηλεκτρισμό από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Rosneft: Υπέγραψε με ινδική εταιρεία για να αυξήσει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου
Τι αλλάζει στο σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση
Ε.Ε.: Συμφωνία επέκτασης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%
Θέλουν σχέδια ΑΠΕ για πρόσφυγες και πολύτεκνους οι βουλευτές
Ν. Χριστοδουλίδης: Έτσι θα πετύχουμε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης
Προειδοποιεί τους καταναλωτές η ΑΗΚ-Να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί
Energean: Σημαντική αύξηση στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών: Οι πολίτες θέλουν, η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί
Η ΡΑΕΚ ενημερώνει για την προστασία των καταναλωτών