Ανεβαίνει, αλλά ΑΠΕχει ακόμη από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. η Κύπρος

Στο 21,8% έφτασε το 2021 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας μικρή μείωση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων (την πρώτη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα) σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Για την Κύπρο το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 18,4% το 2021, κάτω από τον μέσο όρο των κρατών μελών, αν και το ποσοστό αυξάνεται σταθερά από το 2004 και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Σε σχέση με το 2020, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 16,9%), ενώ το 2019 το ποσοστό βρισκόταν στο 13,8%.

Όπως σημειώνεται, η ΕΕ έχει με σχετική οδηγία θέσει στόχο το μερίδιο αυτό να φτάσει το 32% μέχρι το 2030. Με πρόταση της το 2021 η Κομισιόν προώθησε την αλλαγή του στόχου στο 40%, και το 2022 μέσω του σχέδιου REPowerEU πρότεινε νέα αύξηση στο 45%.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση της η Eurostat, η μικρή μείωση που καταγράφηκε το 2021 μπορεί να εξηγηθεί από την άρση των μέτρων για περιορισμό της COVID-19, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και την συνεπακόλουθη μείωση του μεριδίου των ανανεώσιμων. Σε απόλυτους αριθμούς, σημειώνεται, το 2021 καταγράφηκε αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με το 2020.

Οι αλλαγές ενδέχεται να οφείλονται και σε αλλαγή στη μεθοδολογία του υπολογισμού των δεδομένων, λόγω αλλαγής της νομικής βάσης που διέπει τον τομέα από Οδηγία του 2009 σε Οδηγία του 2018, προστίθεται.

Πρώτη η Σουηδία, 15 κράτη μέλη κάτω από τον μέσο όρο

Μεταξύ των κρατών μελών η Σουηδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειες από ανανεώσιμες πηγές (62,6%), βασιζόμενη κυρίως στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, την υδροηλεκτρική ενέργεια, την αιολική ενέργεια, αντλίες θερμότητας και υγρά βιοκαύσιμα.

Ακολουθούσαν το 2021 η Φινλανδία (43,1%) και η Λετονία (42,1%), κυρίως με τη χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, η Εσθονία (37,6%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια), η Αυστρία (36,4%, κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα) και η Δανία (34,7%, κυρίως βιομάζα και αιολική ενέργεια).

Συνολικά 15 από τα 27 κράτη μέλη, δηλαδή πάνω από τα μισά, μεταξύ τους και η Κύπρος, βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη που βρίσκονταν κάτω από τον μέσο όρο ήταν το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία).

Τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (11,7%), τη Μάλτα (12,2%), τις Κάτω Χώρες (12,3%), την Ιρλανδία (12,5%) και το Βέλγιο (13,0%).

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου