Δρ. Α. Πίττας: Ελλείψεις φθηνότερων φαρμάκων στην Ευρώπη το 2023

«Η φαρμακοβιομηχανία δυστυχώς έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα σε θέματα κόστους από πολλούς παράγοντες», δηλώνει ο  Δρ. Ανδρέας Πίττας, ιδρυτής και εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, προβαίνοντας στην πρόβλεψη ότι ένεκα δυσκολιών στη συντήρηση και στην αγορά ορισμένων ειδών, θα υπάρξουν ελλείψεις, ειδικά φθηνότερων φαρμάκων, σε πολλές αγορές της Ευρώπης. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο Δρ. Πίττας, τονίζει πως οι εξαγωγές επηρεάζονται σοβαρά από τις υψηλές τιμές των μεταφορικών, ειδικά των αεροπορικών και από δυσκολίες πρόσβασης ναυτιλιακών συνδέσμων με μακρινές, ασιατικές αγορές.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία γενικότερα και στην πορεία που αναμένει να ακολουθήσει το 2023, κάνει λόγο για μια παράξενη χρονιά, υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύπλοκη κατάσταση πραγμάτων. 

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει την ανοδική της πορεία, με πιο ήπιους ρυθμούς και με περιορισμένα κέρδη, ειδικά στα ευρωπαϊκά της εργοστάσια, όπως αυτά της Κύπρου και της Ολλανδίας.

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύπλοκη κατάσταση πραγμάτων, με ένα πόλεμο στην Ευρώπη να συνεχίζεται χωρίς άμεση προοπτική τέλους, με αναστατωμένες οικονομικές αγορές παντού στον κόσμο, με την ενέργεια να ακριβαίνει μέρα με τη μέρα!

Αυτά μαζί με τοπικά προβλήματα όπως τον πληθωρισμό, την ΑΤΑ, τις ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά και το μεγάλο θέμα των μεταναστών που αγγίζει το 6% του πληθυσμού, το άλυτο κυπριακό πρόβλημα δυσκολεύουν και σκοτεινιάζουν ακόμα περισσότερο κάθε πρόβλεψη. Παρόλα ταύτα, θα αποτολμήσω μερικά πράγματα, για να δούμε όσο γίνεται πιο κοντά τον παράξενο χρόνο 2023.

Ο επιτυχημένος προϋπολογισμός που πέρασε στη Βουλή βάζει ένα θετικό πρόσημο στα θέματα οικονομίας, η ελάττωση της εμπορικής δραστηριότητας θα συμβάλει ενδεχομένως σε μια συρρίκνωση του πληθωρισμού και συνεπακόλουθη σταθεροποίηση των επιτοκίων με ελαττωμένη ανεργία.

Βλέπω μια θετική τουριστική εξέλιξη με αυξημένα εισοδήματα παρόλη την απουσία των εμπόλεμων χωρών που ήταν και οι δύο καλοί μας πελάτες. Φυσικά εδώ πρέπει να προϋποθέσουμε τη καλή λειτουργία των αερομεταφορών και της συνδεσιμότητας με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Πιστεύω δε, ότι θα προχωρήσουμε κατά το 2023 με τις μεταρρυθμίσεις για την απονομή δικαιοσύνης με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να προσφέρει και μερική αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής.

Ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον δικό σας τομέα για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Η φαρμακοβιομηχανία δυστυχώς έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα σε θέματα κόστους από πολλούς παράγοντες. Εκτός της ανόδου του εργατικού κόστους, η ενέργεια έχει συμβάλει πολλαπλώς στην αύξηση του κόστους μέσω του ηλεκτρισμού (η παραγωγή ενέσιμων είναι αρκετά ηλεκτροβόρα), της ακρίβειας του πετρελαίου και οι τιμές των αεροπορικών ναύλων που έχουν απογειωθεί μέχρι και το πενταπλάσιο σε σχέση με τα ναύλα που ίσχυαν το 2019, η συνεπακόλουθη αύξηση στα πλαστικά συσκευασίας, χαρτικών και κουτιών, η αύξηση κατά 50% πολλών πρώτων υλών, κυρίως αντιβιοτικών κλπ.

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι καθηλωμένες και άσχετοι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να ελαττώσουν ακόμη τις τιμές των ομοιοδραστικών-γενοσήμων φαρμάκων (ειδικά δηλαδή τον τομέα εκείνο των φαρμάκων που προσφέρει εκατομμύρια ευρώ εξοικονομήσεων στα ταμεία της φαρμακευτικής περίθαλψης), προκαλούνται δυσκολίες στη συντήρηση, στην αγορά ορισμένων ειδών-προβλέπω ελλείψεις ειδικά φθηνότερων φαρμάκων σε πολλές αγορές της Ευρώπης-κάτι που ήδη άρχισε να διαφαίνεται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα ακολουθήσουν φυσικά και άλλες αγορές. Οι εξαγωγές επηρεάζονται σοβαρά από τις υψηλές τιμές των μεταφορικών, ειδικά των αεροπορικών και από δυσκολίες πρόσβασης ναυτιλιακών συνδέσμων με μακρινές, ασιατικές αγορές.

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Φύσει αισιόδοξος, προσδοκώ ότι θα εξακολουθήσουμε την ανοδική μας πορεία, με πιο ήπιους ρυθμούς και με περιορισμένα κέρδη, ειδικά στα ευρωπαϊκά μας εργοστάσια, όπως αυτά της Κύπρου και της Ολλανδίας.

Προχωρούμε σύμφωνα με στρατηγικό σχέδιο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να προσαρμόζεσαι στα δεδομένα και τις συνθήκες μιας αγοράς. Η ικανότητα αυτή να προσαρμοζόμαστε είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από την επιτυχία μας.

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»