Έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ

Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, σε ηλικία 96 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο twitter «η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα».

Προσθέτει ότι ο νέος βασιλιάς, ο μέχρι τώρα διάδοχος πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του βασίλισσα Καμίλα θα επιστρέψουν στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Γεννημένη στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του κεντρικού Λονδίνου, πρώτο τέκνο των τότε Δούκα και Δούκισσας του Γιορκ και μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου VI και βασίλισσας Ελισάβετ, η Ελίζαμπεθ Αλεξάνδρα Μαίρη δεν αναμενόταν απαραίτητα εξαρχής ότι θα καθόταν στο βρετανικό θρόνο, αν και τρίτη στη σειρά διαδοχής.

Ως εγγονή του βασιλέως Γεωργίου V, είχε μπροστά της στη σειρά διαδοχής τον θείο της Έντουαρντ, που ήταν ακόμα σε νεαρή ηλικία και αναμενόταν πως θα έκανε δικά του παιδιά που θα έπαιρναν προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής έναντι και του πατέρα της.

Τα πράγματα και η ιστορία άλλαξαν όταν λίγο μετά από το θάνατο του παππού της το 1936 ο θείος της, πλέον βασιλιάς Εδουάρδος VIII, αποφάσισε να αποποιηθεί το θρόνο μετά από τη συνταγματική κρίση που προκάλεσε η πρόταση γάμου που υπέβαλε στη διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουάλις Σίμπσον.

Με τον πατέρα της να ανεβαίνει στο θρόνο ως Γεώργιος VI, η Ελισάβετ κατέστη διάδοχος στην ηλικία των δέκα ετών.

Η συμπάθεια των Βρετανών προς το πρόσωπό της, όπως και προς τη μικρότερη αδερφή της Μάργκαρετ, μεγάλωσε περαιτέρω μετά από την απόφαση του βασιλικού ζεύγους ότι οι πριγκίπισσες θα παρέμεναν στη Βρετανία παρά τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1940, σε ηλικία 14 ετών, η Ελισάβετ απηύθυνε το πρώτο ραδιοφωνικό της μήνυμα μέσω του BBC, λέγοντας μέσω ενός παιδικού προγράμματος πως «στο τέλος όλα θα είναι καλά».

Αυτά τα μηνύματα με τα οποία μέχρι το τέλος κατόρθωνε να ανυψώνει το ηθικό των Βρετανών συνεχίστηκαν μετά τον πόλεμο. Το 1947, στην πρώτη περιοδεία της στο εξωτερικό συνοδεύοντας τους γονείς της στη Νότια Αφρική όταν ήταν πλέον 21 ετών, απευθυνόμενη προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας έκανε μια δέσμευση που τήρησε ακλόνητη επί δεκαετίες: «Δηλώνω ενώπιον σας ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε είναι μακρά είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία προς υμάς».

Αρκετά νωρίτερα, όταν ήταν μόλις 13 ετών, είχε γνωρίσει και είχε ερωτευθεί τον μέλλοντα σύζυγο της, τον τότε πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Στις 9 Ιουλίου 1947 ανακοινώθηκε επισήμως ο αρραβώνας τους. Ο γάμος τους έγινε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, με το ζευγάρι να λαμβάνει πάνω από 2.500 γαμήλια δώρα από όλο τον κόσμο.

Σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο αργότερα γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ο πλέον νέος βασιλιάς Κάρολος. Το 1950 ακολούθησε η πριγκίπισσα Άννα. Τελικά απέκτησαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 12 δισέγγονα.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 συνέβη το γεγονός που άλλαξε τα πάντα. Ενώ το ζευγάρι βρισκόταν στην Κένυα καθ’ οδόν προς την Αυστραλία, έγινε γνωστός ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου. Η Ελισάβετ, στην ηλικία των 26 ετών, γινόταν βασίλισσα, με τη μεγαλοπρεπή τελετή στέψης, για πρώτη φορά μεταδιδόμενη μέσω τηλεόρασης, να ακολουθεί στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Με την Ελισάβετ στο θρόνο συνεχίστηκε η μεταμόρφωση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε Κοινοπολιτεία των Εθνών με τη σταδιακή αποαποικιοποίηση. Παγίωσε τη σημασία που απέδιδε στον οργανισμό με ένα ταξίδι επτά μηνών σε όλο τον κόσμο που πραγματοποίησε με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, το 1953.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε 14 διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ έως τον Μπόρις Τζόνσον και 14 Προέδρους των ΗΠΑ, από τον Χάρι Τρούμαν ως τον Τζο Μπάιντεν.

Ήταν η μονάρχης που έζησε αμέτρητες ιστορικές στιγμές και που μεταξύ άλλων έκανε το ιστορικό βήμα να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία και να ανταλλάξει χειραψία με τον πρώην διοικητή του IRA Μάρτιν ΜακΓκίνες το 2012.

Επί προσωπικού η βασίλισσα συνέχισε να υπηρετεί τους Βρετανούς ακόμα και σε περιόδους δύσκολες για την ίδια ή την οικογένειά της.

Η ίδια το 1992 σε ομιλία για το Ρουμπινένιο Ιωβηλαίο της, χαρακτήρισε εκείνη τη χρονιά ως “annus horribilis”. Κατά τη διάρκεια του έτους ο τρίτος της γιος Δούκας του Γιορκ Άντριου είχε χωρίσει από τη Σάρα Φέργκιουσον, ενώ ακολούθησε το διαζύγιο της πριγκίπισσας Άννας με τον λοχαγό Μαρκ Φίλιπς. Το Νοέμβριο μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε μερικώς το Κάστρο του Ουίνδσορ, μία από τις επίσημες κατοικίες της, ενώ αναφορές για τη βασιλική περιουσία είχαν στρέψει μερίδα της κοινής γνώμης κατά της μοναρχίας με ασυνήθιστα έντονη κριτική.

Ακολούθησε αμέσως μετά το διαζύγιο του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και το τραγικό δυστύχημα της «πριγκίπισσας του λαού» στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997. Αρχικά η στάση της βασίλισσας αποδοκιμάστηκε, καθώς επέλεξε να μην υπάρξει δημόσια έκφραση πένθους από την οικογένεια, κάτι ωστόσο που άλλαξε, μαζί με τα αισθήματα των πολιτών, με το τηλεοπτικό διάγγελμά της στις 5 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της κηδείας της πριγκίπισσας της Ουαλίας, στο οποίο εξέφρασε το θαυμασμό της για την Νταϊάνα και τα αισθήματά της έναντι των δύο εγγονών της, Γουίλιαμ και Χάρι.

Τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια έχει κλονιστεί από σκάνδαλα και δημόσιες αντιπαραθέσεις, κυρίως αναφορικά με τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Χάρι, αλλά παρόλα αυτά η δημοτικότητα της βασίλισσας Ελισάβετ έμεινε ανεπηρέαστη.

Το τελευταίο διάστημα είχε αντιμετωπίσει μικροπροβλήματα υγείας, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση για την ίδια ήταν η απώλεια του πρίγκιπα Φίλιππου, στις 9 Απριλίου 2021, μετά από 73 χρόνια γάμου. Η βασίλισσα Ελισάβετ υποχρεώθηκε να θρηνήσει μόνη τον Δούκα του Εδιμβούργου στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ λόγω των περιορισμών της πανδημίας, μια εικόνα που επαναβεβαίωσε στο συλλογικό θυμικό την αφοσίωσή της στο καθήκον και στο καλό των υπηκόων της.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2007 η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η μακροβιέστερη μονάρχης στη Βρετανία, ξεπερνώντας τη βασίλισσα Βικτωρία, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου 2022 έκλεισε 70 χρόνια στο θρόνο. Κατόρθωσε εν τέλει να γίνει η δεύτερη μακροβιέστερη μονάρχης στην ιστορία πίσω μόνο από τον Λουδοβίκο τον 14ο στη Γαλλία (από το 1643 έως το 1715 για 72 χρόνια και 110 ημέρες).

Για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, παρά τα εμφανή προβλήματα κίνησης που την υποχρέωσαν να στηρίζεται τους τελευταίους μήνες σε μπαστούνι, συμμετείχε έστω για λίγο στις εορταστικές εκδηλώσεις στις αρχές Ιουνίου προκαλώντας ενθουσιασμό στους υπηκόους της.

Τελευταία εμφάνισή της μπροστά στην κάμερα του βασιλικού φωτογράφου έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου όταν υποδέχθηκε στο Μπαλμόραλ για ανάθεση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη νέα Πρωθυπουργό Λιζ Τρας, τη 15η Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της δικής της μοναρχίας, από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και μετά.

Οι Βρετανοί αποχαιρετούν την αγαπημένη τους βασίλισσα, ένα πρόσωπο το οποίο απειροελάχιστοι κάτοικοι της χώρας θυμούνται να μην υπήρχε στη ζωή τους ως σταθερά και, όπως την είχε χαρακτήρισε ένας εκ των ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ως «άγκυρα της εποχής μας».

 

Τα συλλυπητήρια από ΓΓ του ΟΗΕ και προέδρους Γαλλίας, Καναδά και Ιρλανδίας

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ Β', εξέφρασαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, η Κυβερνήτρια του Καναδά και ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε απόψε «τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση» της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία ήταν «μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες, εν μέσω αλλαγών μεγάλου εύρους».

Ο κόσμος θαύμαζε τη Βασίλισσα «για τη χάρη, την ευγένεια και την αφοσίωσή της. Ήταν μια καθησυχαστική παρουσία επί δεκαετίες αλλαγών (…) όπως ήταν η αποαποικιοποίηση της Αφρικής και της Ασίας», ανέφερε ο Γκουτέρες.

Ο Μακρόν αποχαιρετά μια «καλόκαρδη βασίλισσα» και «φίλη της Γαλλίας»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απέτισε φόρο τιμής στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία απεβίωσε απόψε σε ηλικία 96 ετών, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της».

«Η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη Βασίλισσα, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», έγραψε ο Πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της.

Συλλυπητήρια από τον Καναδά και την Ιρλανδία

Οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα θρηνήσουν την απώλεια της Βασίλισσας, ανακοίνωσε η Γενική Κυβερνήτρια του Καναδά, Μαίρη Σάιμον, μέσω του Twitter, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

«Οι Καναδοί θα θρηνήσουν την απώλεια της Βασίλισσας. Ας αφιερώσουμε μια στιγμή για να τιμήσουμε τη μνήμη της μεγαλειότητάς της με τον δικό μας τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Ελισάβετ Β', χαρακτηρίζοντάς την «μια αξιοσημείωτη φίλη της Ιρλανδίας».

Υπενθύμισε επίσης «τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελισάβετ για τη μακροχρόνια φιλία» των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής