Κλέλια Βασιλείου: Δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες, μόνο κλειστά μυαλά

Δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες, μόνο κλειστά μυαλά. Οι πόρτες είναι ανοικτές και πρέπει να βρούμε την κατάλληλη, αναφέρει η Κλέλια Βασιλείου, Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Βασιλείου τονίζει ότι έγιναν άλματα όσον αφορά τον ρόλο της γυναίκας, αφού για πρώτη φορά βλέπουμε γυναίκες σε καίριες θέσεις εξουσίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Πήρε τις άδειες και προχωρά το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Έγκωμη

Π.Ο.Π. χαλλούμι με τσιμπημένη τιμή στα ράφια των υπεραγορών

Ν. Παμπακάς: Ανάρπαστα τα διαμερίσματα στο Castle Residences (video)

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας και τι σας οδήγησε στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος;

Έμαθα ότι δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες παρά μόνο κλειστά μυαλά. Οι πόρτες είναι ανοικτές κι απλώς πρέπει να βρούμε την κατάλληλη. Στην θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με οδήγησε η από την γέννηση μου σύνδεση με τα θαύματα της φύσης και η παρατήρηση από μικρό παιδί των θαυμαστών της έργων.

Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Το να είσαι γυναίκα καριέρας είναι από μόνο του μία τεράστια πρόκληση αφού καλείσαι να ξεκινήσεις από το -100 και να πείσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Κι ενώ για τους άντρες τα πράγματα είναι αυτονόητα για μια γυναίκα ένας διαρκής αγώνας απόδειξης.

Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;

Η αρνητική κριτική μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι. Να καλύπτουμε κενά, να διαβάζουμε περισσότερο, να είμαστε σε εγρήγορση. Με επηρεάζει και με ενοχλεί μόνο όταν γίνεται μονόπλευρα και όταν αυτός που ασκεί την κριτική δεν έχει προηγουμένως εξασφαλίσει και την δική μου θέση στα πράγματα. Κατά τα άλλα, όπως είπαν και οι σοφοί της αρχαιότητας, στην απουσία μου επιτρέπω και να με δέρνουν.

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Νιώθω ότι κάναμε άλματα με την έννοια ότι για πρώτη φορά βλέπουμε γυναίκες σε καίριες θέσεις εξουσίας και οι οποίες με το παράδειγμα τους γίνονται φάρος και για άλλες. Να μην λιποψυχούν. Βεβαίως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να συγκεράσουμε πραγματικά ισότιμα τους ρόλους αλλά σίγουρα είμαστε καλύτερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε οι γυναίκες για τις… γυναίκες;

Ας κάνουμε μία προσπάθεια παραπάνω οι γυναίκες να στηρίζουμε τις γυναίκες. Δεν αρκεί η λεκτική μας υποστήριξη ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική η κατάργηση της μεταξύ μας φαγωμάρας. Προσωπικά νιώθω ευτυχής γιατί συνάντησα υπεράξιες γυναίκες που με έσπρωξαν μπροστά με το παράδειγμα τους.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Αλίμονο αν δεν υπήρχε. Όχι μόνο ένας. Συμπληρώνουν ποδοσφαιρική ομάδα!

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;

Να αξιοποιεί τα όπλα της φύσης της, να εμπιστεύεται το ένστικτο και την διαίσθηση της, να μην τα βάζει κάτω. Κι αν τα μυαλά είναι κλειστά, να πηγαίνει παρακάτω χωρίς να χάνει χρόνο. Οι πόρτες είναι ανοικτές. Κυρίως κλειστά αυτιά στην κακεντρέχεια που αναπόφευκτα θα βρει στο δρόμο της.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Με το παράδειγμα της, και χωρίς να ετεροκαθορίζεται. Η κάθε μία μας έχει πολλά να πει και να προσφέρει κι αυτό το κάνει όταν επιμένει να είναι ο εαυτός της και τα θέλω της χωρίς να οικειοποιείται αρσενικών εργαλείων και βεβαίως χωρίς να κινείται μιμητικά. Το πιο δυνατό της όπλο τα θέλω της.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Έχω μάθει με πολύ όμορφους τρόπους αλλά και όχι τόσο όμορφους ότι την στιγμή που κάνουμε σχέδια ο Θεός γελά. Υγιής θέλω να είμαι, και να χαίρομαι τη ζωή, τους ανθρώπους μου και τη φύση. Όλα τα άλλα γίνονται.

Who is who

  • Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση.
  • Οι πρώτες της δουλειές ήταν σερβιτόρα σε εστιατόριο στις Πλάτρες, όλα τα καλοκαίρια του Λυκειακού και Φοιτητικού Κύκλου και υπεύθυνη. προσωπικού σε Όμιλο Εταιρειών της Λεμεσού, μετά τις σπουδές της.
  • Διορίστηκε Επίτροπος Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2019.
  • Σλόγκαν της είναι πως ο κόσμος αλλάζει με το παράδειγμα μας, του είναι, και όχι του φαίνεσθαι.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο