ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Οικολογικές επιδόσεις

Με την πεποίθηση ότι το μέλλον είναι πράσινο, η Ελληνική Τράπεζα επενδύει στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και στη στήριξη πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων, που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέσα από την παροχή πράσινων δανείων, τη χρηματοδότηση και καθοδήγηση σε οικολογικά βιώσιμες επιχειρήσεις, τη συμμετοχή σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών λειτουργίας, η Ελληνική Τράπεζα ηγείται της μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών ρίσκων στη διαδικασία έγκρισης καινούργιων χρηματοδοτήσεων, ενώ προχώρησε και στη δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας για θέματα βιωσιμότητας και ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Την ίδια ώρα, προσφέρει ποιοτικά προϊόντα και ολοκληρωμένες υπηρεσίες με συμβουλές και κίνητρα προς τους πελάτες της, ενθαρρύνοντάς τους να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Πράσινες χρηματοδοτήσεις

Ανάμεσα στα έργα που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ελληνική Τράπεζα ξεχωρίζει το Αιολικό Πάρκο Ορείτες στα Κούκλια, από τα μεγαλύτερα και πρώτα αιολικά πάρκα στην Κύπρο. Το αιολικό πάρκο παράγει κατά μέσο όρο 113GWh ετησίως, ενέργεια αρκετή για την παροχή ηλεκτρισμού σε πάνω από 15.000 νοικοκυριά, συνεισφέροντας κοντά στο 5% της εθνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

H Ελληνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί στην προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη και τις καλές πρακτικές διακυβέρνησης. Στόχος της είναι να ηγηθεί της στροφής στην Πράσινη Οικονομία, με τις ανανεώσιμες πηγές να έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Με αυτό το σκεπτικό, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα για τις χρηματοδοτήσεις επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να αποταθούν για χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Τράπεζα έχει παραχωρήσει ένα πολύ σημαντικό αριθμό χρηματοδοτήσεων σε πράσινη ενέργεια, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια, τα δάνεια που έχουν παραχωρηθεί σε έργα ΑΠΕ ξεπερνούν τα €130 εκατ..

Θέλοντας να ενθαρρύνει τους πελάτες της, ώστε να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, η Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα το νέο της χρηματοδοτικό προϊόν, που αφορά στην ενοικιαγορά Green αυτοκινήτων. Το νέο προϊόν προσφέρεται με ευνοϊκότερο επιτόκιο για τη χρηματοδότηση καινούργιων ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων. H ολοκληρωμένη λύση για ενοικιαγορά Green αυτοκινήτου περιλαμβάνει σημαντικά ωφελήματα, επιτρέποντας την απόκτηση καινούργιου ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος, εύκολα και απλά, με χαμηλότερο σταθερό επιτόκιo, σταθερή μηνιαία δόση, διάρκεια αποπληρωμής έως 7 χρόνια, χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα και δίχως έξοδα πρόωρης αποπληρωμής. Επιπλέον, προσφέρει 20% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια υβριδικού αυτοκινήτου από την Παγκυπριακή Ασφαλιστική. 

Βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας

Παράλληλα με τις πράσινες χρηματοδοτήσεις, η Ελληνική Τράπεζα εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω του σχεδιασμού των κτιριακών της εγκαταστάσεων, αλλά και με την εφαρμογή συστημάτων που προωθούν τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και της παραγωγής ρύπων μέσα από τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας του 2020, η Τράπεζα κατάφερε εντός του έτους, να πετύχει μια μείωση της τάξης του 16% στο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει ετησίως, ενώ κατέγραψε μείωση 15,9% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο, που εντάχθηκε στο Priceless Planet Coalition, προχωρώντας στην έκδοση οικολογικών καρτών. Το Priceless Planet Coalition είναι μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Mastercard, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, με στόχο τον συντονισμό των περιβαλλοντικών δράσεων καταναλωτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμπόρων και πόλεων, ώστε να ενισχύσει τα αποτελέσματα και τον θετικό αντίκτυπο των ενεργειών τους. Ως πρώτο βήμα, το δίκτυο έχει δεσμευτεί να φυτέψει σε όλο τον πλανήτη 100 εκατομμύρια δέντρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Ελληνική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση των οικολογικών καρτών Mastercard, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Κατάλογο Βιώσιμων Υλικών της Mastercard (Mastercard Sustainable Materials Directory) και συγκεκριμένα ένα βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται 82% λιγότερο PVC, ενώ από τον επόμενο χρόνο η ίδια πράσινη πρακτική θα εφαρμοστεί και για τις κάρτες Visa.

Ταυτόχρονα, παροτρύνει τους πελάτες της να λαμβάνουν τις καταστάσεις των λογαριασμών τους σε ηλεκτρονική μορφή, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χαρτιού.

Πρωτοβουλίες για το περιβάλλον

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η Τράπεζα στηρίζει το πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», μια παγκόσμια πρωτοβουλία για προώθηση της περιβαλλοντικής αγωγής, που στην Κύπρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, για περισσότερα από 20 χρόνια.

Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα συμμετέχει ως στρατηγικός συνεργάτης στην εκστρατεία «Let’s Do It Cyprus», μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εθελοντισμού στη χώρα, η οποία αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα που αφορούν στην προστασία, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και στην απαλλαγή του από τα σκουπίδια. Πρόσφατα, η Ομάδα Εθελοντών της Ελληνικής Τράπεζας διοργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό της ακτογραμμής Ζυγίου, σε συνεργασία με τη CYMEPA, καθαρίζοντας 60 κιλά σκουπίδια από την παραλία με στόχο την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ήταν χορηγός του προγράμματος φύτευσης αναρριχητικών φυτών στα ψηλά κάγκελα των δημοτικών σχολείων, το οποίο ξεκίνησε σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών το 2021. Η Τράπεζα κάλυψε τα έξοδα φύτευσης αναρριχητικών φυτών και συστημάτων άρδευσης στα ψηλά κάγκελα 16 δημοτικών σχολείων σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, κάνοντας τα σχολεία αυτά όχι μόνο πιο πράσινα, προσιτά και φιλικά, αλλά και πιο ήσυχα, καθώς το πράσινο λειτουργεί και ηχομονωτικά, επενδύοντας στην ποιοτικότερη εκπαίδευση των μαθητών. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.535 αναρριχητικά φυτά και δέντρα.

Ως ένα από τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, η Ελληνική Τράπεζα προσβλέπει να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πρεσβευτή της ταχείας μετάβασης στην Πράσινη Οικονομία, που αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ). Στοχεύοντας σε ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον και στην αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οργανισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλέφωνο: 8000 9999 (από Κύπρο - δωρεάν), +35722 500500 (από εξωτερικό) | E-mail: contact@hellenicbank.com

Ιστοσελίδα: www.hellenicbank.com

Δειτε Επισης

Oxygono & AmpersanD: Ο κόσμος μου. Η δράση μου. Ο πλανήτης μας!
ENOROS CONSULTING: Έργα και στόχοι με προοπτικές
ENERGYINTEL SERVICES: Με όπλο τον ήλιο
Elysee: «Streaming Water, Streaming Life!»
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Πρωτοπόρος στην πορεία προς τη βιωσιμότητα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Με το βλέμμα στο περιβάλλον
Οι γυναίκες σε ρόλο ρυθμιστή
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η Κύπρος δρα και ΑΛΛΑΖΕΙ