Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

ΗΠΑ: Υψηλές τιμές έφεραν νέα μείωση στις πωλήσεις κατοικιών

Οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ παρουσίασαν μείωση 16,6% τον Απρίλιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν στις 591,000 βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων με τις μειώσεις να καταγράφονται σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Η επίδοση θεωρείται πολύ χειρότερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και έχει επιδεινωθεί από την αναθεώρηση προς τα κάτω των στοιχείων του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021), οι πωλήσεις κατοικιών παρουσίασαν μείωση 26,9%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα όσον αφορά τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, εν μέσω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού που επιβραδύνει τη ζήτηση, οι τιμές των οικιών συνέχισαν την άνοδο τον Απρίλιο, φτάνοντας τη μέση τιμή των $450.600 από $435.000 τον προηγούμενο μήνα.

Οι πωλήσεις κατοικιών κατέγραφαν ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ωθούμενες από την εργασία από το σπίτι και τις αυξανόμενες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, κάτι που ώθησε πολλές οικογένειες προς αγορά μεγαλύτερων κατοικιών έξω από τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, με την αυξημένη ζήτηση να ωθεί ανοδικά τις τιμές.

Την ίδια ώρα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) εισήλθε σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες στις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε ανοδικά το κόστος δανεισμού.

«Τα ψηλότερα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια και οι υψηλές τιμές καθιστούν τις κατοικίες πιο ακριβές, ιδιαίτερα για τους νέους αγοραστές», δήλωσε ο οικονομολόγος στην Oxford Economics, Όρεν Κλάτσκιν, προσθέτοντας πως οι αυξήσεις στα εισοδήματα δεν θα συνάδουν με τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού και τις αυξημένες τιμές κατοικιών, κάτι που θα συμπιέσει τις πωλήσεις κατοικιών.

Παράλληλα την ώρα που οι πωλήσεις υποχωρούν, η προσφορά κατοικιών αυξήθηκε φτάνοντας σε διαθεσιμότητα για περίοδο 9 μηνών από 6,9 μήνες τον προηγούμενο μήνα.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα προσθέτουν στο απόθεμα κατοικιών, αλλά όχι στο βαθμό που θα ωθούσε καθοδικά τις τιμές, είπε ο Κλάτσκιν.

 

ΠΗΓH: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Κίνα: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές συναλλαγές