Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης θέσεων εργασίας

Η παγκόσμια αγορά εργασίας κινδυνεύει να κάνει μια αναστροφή στην πορεία της προς την ανάκαμψη στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, καθώς τα lockdown στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνουν τις οικονομίες, ανέφερε σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) τη Δευτέρα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε ότι υπήρχαν 112 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τα προ-COVID επίπεδα και υπήρχε ένας αυξανόμενος, αλλά αβέβαιος κίνδυνος ο αριθμός των ωρών εργασίας να συνεχίσει να μειώνεται το 2022.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το 86% της μείωσης των ωρών εργασίας λόγω των μέτρων περιορισμού για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την έκθεση, και οι διακοπές της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα στοιχεία πιθανότατα δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΔΟΕ, η οποία είπε ότι οι προοπτικές ήταν όλο και πιο θολές, τώρα προβλέπει ότι θα υπάρξουν 123 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης έναντι των επιπέδων πριν από τον κορωνοϊό, το δεύτερο τρίμηνο.

«Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος η επόμενη έκθεση, όποτε την παράγουμε, να αναφέρει στοιχεία που θα αντιπροσωπεύουν μια αρκετά έντονη επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας», είπε ο Ράιντερ.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οδηγείται κυρίως από τις τιμές της ενέργειας και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενέχει επίσης κίνδυνο αναστολής της ανάκαμψης της οικονομίας και των θέσεων εργασίας, εάν τα εισοδήματα των εργαζομένων δεν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, ανέφερε η ΔΟΕ.

Ο συνολικός κίνδυνος μια αύξηση μισθών να συμπαρασύρει τις τιμές στο εγγύς μέλλον είναι χαμηλός, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν πιο αργά το 2021 από ό,τι πριν από την πανδημία.

Δειτε Επισης

Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία