Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σε τροχιά ανάπτυξης συνεργασίας τα Επιμελητήρια Πάφου και Ιωαννίνων

Τη δυνατότητα συνεργασίας σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Πάφου και των Ιωαννίνων συζήτησαν τα επιμελητήρια των δύο πόλεων στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου, μεταξύ του Προέδρου του ΕΒΕ Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κου Τριαντάφυλλου Αλμπάνη και του ΕΒΕ Πάφου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Γιώργος Μάης επαναβεβαιώνοντας τις πολιτισμικές, θρησκευτικές, εμπορικές και φιλικές σχέσεις, καλωσόρισε τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ιωαννίνων και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας της Πάφου και των Ιωαννίνων, αναζητώντας κοινό έδαφος συνεργασίας. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ιωαννίνων, τα Ιωάννινα δραστηριοποιούνται στους τομείς της κτηνοτροφίας, γεωργίας, ξυλείας, τουρισμού και εκπαίδευσης δίνοντας μια πρωτόγνωρη και αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων στη δική του τοποθέτηση εξήγησε την πορεία του Πανεπιστήμιου και την περαιτέρω ανάπτυξη του καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει μια κοινωνία από την παρουσία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τόσο σε θέματα τεχνογνωσίας, έρευνας και πολιτισμικού υπόβαθρου όσο και σε θέματα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Όπως τόνισε το Πανεπιστήμιο επηρεάζει περίπου το 25% με 30% την οικονομία της πόλης.

Ο κος Μάης εξήγησε ότι η οικονομία της Πάφου εδράζεται κυρίως σε δύο πυλώνες, τους πυλώνες του τουρισμού και της ανάπτυξης γης. Η προσπάθεια που καταβάλλεται και φαίνεται να καρποφορεί είναι η δημιουργία τρίτου πυλώνα οικονομίας, αυτού της εκπαίδευσης με την παρουσία δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών και Πανεπιστημίων ελπίζοντας τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν την οικονομία της Πάφου και να επιφέρουν πολυεπίπεδη ανάπτυξη και πρόοδο. Συγχρόνως, θα καταπολεμήσουν την εποχικότητα που ταλανίζει την Πάφο και θα προσφέρει εργατικό δυναμικό στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας κάτι που προβληματίζει έντονα τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματική κοινότητα της επαρχίας αφού η έλλειψη εργατικού δυναμικού καθηλώνει την ανάπτυξη.

Μέσα από τη συζήτηση έχει συμφωνηθεί όπως προωθηθούν ενέργειες από τα δύο Επιμελητήρια με στόχο την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ Πάφου και Ιωαννίνων που θα προωθήσει τον τουρισμό αμφίδρομα, τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα Interreg καθώς και τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με φορείς/ οργανισμούς και επιχειρήσεις της Πάφου σε θέματα έρευνας, συμβουλευτικής και παροχής τεχνογνωσίας σε τομείς που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, περιβαλλοντικά θέματα, θέματα ενέργειας και διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ