Καθηγητής του ΤΕΠΑΚ στους κορυφαίους επιστήμονες στη Μηχανική και την Τεχνολογία

Στη λίστα με τους κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες στον τομέα της Μηχανικής και της Τεχνολογίας παγκοσμίως του Οργανισμού  Research.com, συγκαταλέγεται ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ),  Σωτήρης Καλογήρου.

 

Σύμφωνα με τη λίστα κατάταξης για το 2021, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εν λόγω Οργανισμό, ο Δρ Καλογήρου βρίσκεται στην 172η θέση παγκοσμίως και στην 1η θέση στην Κύπρο. Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 7 επιστήμονες από την Κύπρο.

 

Η λίστα κατάταξης βασίζεται στο h-index με δεδομένα από την Microsoft Academic (https://www.microsoft.com/en-us/research/project/academic/). Για αυτό τον σκοπό δεν χρησιμοποιείται το συνολικό h-index των επιστημόνων αλλά το h-index του κλάδου που βασίζεται σε άρθρα που είναι σχετικά με τον κλάδο της Μηχανικής και της Τεχνολογίας. Έτσι δίνεται έμφαση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα στον ειδικό αυτό κλάδο αντί σε όλο το έργο του ερευνητή. 

 

«Αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για το Πανεπιστήμιο, αφού αυτές οι διεθνείς λίστες κατάταξης δείχνουν που βρίσκεται κάποιος ερευνητής διεθνώς και στη χώρα του. Τέτοιες επιτυχίες προσφέρουν μια ηθική ικανοποίηση για την πολύχρονη ερευνητική προσφορά κάποιου στον τομέα του και δείχνουν τη σημαντικότητα της που αντικατοπτρίζεται μέσα από τις ετεροαναφορές από άλλους επιστήμονες του τομέα που διαφαίνεται μέσα από το h-index», αναφέρει ο κ. Καλογήρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://research.com/scientists-rankings/engineering-and-technology.

 

Σύντομο βιογραφικό Σημείωμα
Ο Καθηγητής Σωτήρης Καλογήρου είναι μέλος του Τμήματος  Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την τριετία 2021-2023 είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας. Επιπρόσθετα με το διδακτορικό του έχει πάρει και το ανώτερο διδακτορικό D.Sc. το 2011. Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τακτικό Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Για περισσότερα από 35 χρόνια είναι ενεργά εμπλεκόμενος σε έρευνα στην περιοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στην ηλιακή ενέργεια που περιλαμβάνει επίπεδους και συγκεντρωτικούς συλλέκτες, θέρμανση νερού, συστήματα παραγωγής ατμού, αφαλάτωση, φωτοβολταϊκά συστήματα και ηλιακή ψύξη. Επιπρόσθετα αναμείχθηκε με την πρωτοπόρα έρευνα στην χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την προσομοίωση και βελτιστοποίηση ηλιακών και άλλων ενεργειακών συστημάτων.

 

Έχει ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε βιβλία, κεφάλαια βιβλίων, άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές. Είναι ο ακαδημαϊκός  εκδότης (Editor-in-Chief) του περιοδικού Renewable Energy, βοηθός Ακαδημαϊκός Εκδότης (Deputy Editor-in-Chief) του περιοδικού Energy, και μέλος της ομάδας σύνταξης (Editorial Board Member) σε άλλα είκοσι περιοδικά. Είναι ο εκδότης του βιβλίου Artificial Intelligence in Energy and Renewable Energy Systems, που εκδόθηκε από τον οίκο Nova Science Inc., του βιβλίου Soft Computing in Green and Renewable Energy Systems, που εκδόθηκε από τοι οίκο Springer, του βιβλίου McEvoys Handbook of Photovoltaics, από τον οίκο Academic Press της Elsevier και συγγραφέας των βιβλίων Solar Energy Engineering: Processes and Systems, και Thermal Solar Desalination: Methods and Systems, που εκδόθηκαν από τον οίκο Academic Press της Elsevier. Πρόσφατα έκδωσε το βιβλίο Solar Thermal Energy μέρος της εγκυκλοπαίδειας Sustainability Science and Technology που εκδόθηκε από τον οίκο Springer.

Δειτε Επισης

Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
Φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ κατέκτησε τη 2η θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό
Χρίστος Ελληνίδης: Ο Κύπριος τεχνοκράτης στην Ε.Ε., φωνή της Ευρώπης σε όλες τις γλώσσες
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ εξελέγη εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Assertus: Τιμητική διάκριση Γιώργου Θεοφίλου, διευθυντή τμήματος ελέγχου