The Dairy Industry-Ο κλάδος σε εγρήγορση

Στον τομέα των γαλακτοκομικών μεγαλύτερα μερίδια αγοράς έχουν το παστεριωμένο γάλα, το χαλούμι, το γιαούρτι και το ένταμ. Το χαλούμι εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο τυρί σε παραγωγή και πωλήσεις στην Κύπρο, αλλά και σε εξαγωγές με παρουσία σε 40 χώρες, παρά την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και τα όποια προβλήματα αυτή συνεπάγεται για τον κλάδο. Για τα ζητήματα της γαλακτοβιομηχανίας μιλά ο Γιώργος Πέτρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, και καλεί το κράτος για στήριξη ενόψει μιας ακόμα περιόδου με προκλήσεις, στις οποίες έρχεται να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος επιβάλλει εγρήγορση ενόψει των εξελίξεων που τρέχουν.

Σε τι ποσοστό έχει επηρεαστεί η παραγωγή και η διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων κατά τα δύο, περίπου, χρόνια της πανδημίας;

Το 2020 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον τομέα των γαλακτοκομικών. Ενώ η εστίαση είχε κλείσει, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση από το λιανικό εμπόριο. Περί τα τέλη του 2020 ξεκίνησαν, όμως, να διαφαίνονται προβλήματα στην αγορά και στη διάθεση, κυρίως, του χαλουμιού και το 2021 παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές του.

Στην παρατεταμένη υγειονομική κρίση και στις ήδη αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο σας, ήλθε να προστεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ποιες οι συνέπειες στη γαλακτοκομία και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Είναι γεγονός ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για ολόκληρη τη γαλακτοκομία. Η παρατεταμένη αύξηση στο κόστος υλικών συσκευασίας (πλαστικού, χαρτιού κτλ.), ενέργειας και μεταφορικών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, αφού, δυστυχώς, στην αγορά του χαλουμιού δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση των τιμών, λόγω του μεγάλου αποθέματος που υπάρχει.

Ποια είναι τα αιτήματα του συνδέσμου σας στην παρούσα φάση και ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε από το κράτος για στήριξη της βιομηχανίας σας;

Για το χαλούμι, συγκεκριμένα, ως Σύνδεσμος Τυροκόμων αναζητούμε στήριξη από το κράτος εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά για τα τεράστια αποθέματα χαλουμιού που υπάρχουν στις αποθήκες μας λόγω της πανδημίας, αλλά χωρίς ανταπόκριση.                                                                                         Δυστυχώς, με βάση την αγορά και τη ζήτηση, δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση στην τιμή του γάλακτος, την ώρα που οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει το κράτος να στηρίξει τον κλάδο με δραστικά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους, με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να εξομαλυνθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες της νέας κρίσης.

Ένα από τα διαχρονικά ζητήματα του κλάδου σας είναι το χαλούμι. Μπορεί, τελικά, να υπάρξει μία λύση, που να διασφαλίζει την πιστοποίησή του ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ταυτόχρονα να μη θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα παραγωγής του;

Λύση μπορεί να υπάρξει. Το θέμα, όμως, πρέπει να τύχει τεχνοκρατικής διαχείρισης και να σταματήσει, πλέον, να αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων και τα μέλη του, με μια πολύχρονη προσπάθεια, έχουν επιτύχει την εδραίωση του χαλουμιού και αντί να κερδίσουν τον σεβασμό και την εκτίμηση του κράτους και των εμπλεκομένων, βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο όλων. Αυτό αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για εμάς και ζητούμε όπως μας εμπιστευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να βρεθεί μια εφαρμόσιμη αλλά και βιώσιμη λύση, για διατήρηση των εξαγωγών και εκμετάλλευση των προοπτικών ανάπτυξής του, χωρίς να χυθεί γάλα από κανένα παραγωγό. Οι δικές μας ενέργειες οδήγησαν στο να επεξεργαζόμαστε σήμερα ολόκληρο το γάλα της Κύπρου και να έχουμε επιτύχει ανάπτυξη στη γεωργοκτηνοτροφία. Είναι κατανοητό ότι αν έπρεπε κάποιος να πανηγυρίζει για την εγγραφή του ως ΠΟΠ, θα ήταν οι τυροκόμοι ως παραγωγοί του χαλουμιού. Πρώτοι οι τυροκόμοι θέλουν τη διασφάλιση της παραγωγής και πρώτοι επιθυμούν να βρεθεί μια λύση. Μπορεί να επιτευχθεί αυτό, φτάνει να υπάρχει θέληση και εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων με κοινό γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Πρώτο στα τυριά

Το χαλούμι είναι το κυρίαρχο τυροκομικό προϊόν της Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Πέτρου. Και παρά το ότι το 2021 δεν ήταν καλή χρονιά για τα γαλακτοκομικά, η μείωση σε αξία εξαγωγών του χαλουμιού ήταν σχετικά μικρή. Από 249 εκατ. ευρώ περίπου που ήταν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο 2020, έπεσε, στα 245 εκατ. ευρώ περίπου, την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

ΑΧΝΑΓΑΛ - 45 χρόνια ιστορίας
REGIS MILK INDUSTRIES LTD-Νέες επιλογές, ίδια ποιότητα-Παγωτά Ο% χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και με μειωμένα λιπαρά
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ-Επενδύοντας σ’ ένα βιώσιμο μέλλον, για το καλύτερό μας!
ΛΑΝΙΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ-Αν η αγάπη είχε γεύση...
Α/ΦΟΙ ΠΕΤΡΟΥ (ΑΛΑΜΠΡΑ) - Ένα ταξίδι γεύσεων και παράδοσης