Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Το κληροδότημα της Τρ. Κύπρου στην κοινωνία στον τομέα της υγείας

Το δικό της μήνυμα για άλλη μια χρονιά στέλνει η Διεθνής Ένωση κατά του καρκίνου, τιμώντας την σημερινή μέρα, 4 Φεβρουαρίου, που θεσπίστηκε για να μας θυμίζει πως ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας η άλλοτε ανίατη ασθένεια μπορεί να νικηθεί.  

Η πάλη για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι διαρκής και διαχρονική, είναι ένας καθημερινός και συνεχής αγώνας. Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το σημείο αναφοράς για τον καρκίνο στην Κύπρο, δημιουργήθηκε και λειτούργησε με αποκλειστικό σκοπό να στηρίξει τους ασθενείς που δίνουν τη μεγάλη μάχη για τη ζωή τους και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τις θεραπείες τους. Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου λειτούργησε το 1998 σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, δέχθηκε τον πρώτο ασθενή τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς και θεωρείται η πιο πετυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας.

Προσφορά στον λαό της Κύπρου

Ήταν το 1990. Η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε άνθηση. Ωστόσο ο τομέας της υγείας βρισκόταν χρόνια πίσω από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ήταν τότε που η Τράπεζα Κύπρου έλαβε μια ιστορική απόφαση, η οποία άνοιξε νέες προοπτικές για την υγεία και ιδιαίτερα για τους ασθενείς με καρκίνο.

Όπως δήλωσε τότε, ο πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, εξαγγέλλοντας τη δωρεά των 3.000.000 εκατ. λιρών για τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου:  «Πιστεύουμε ότι η δωρεά αυτή είναι μια προσφορά προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο η Τράπεζα  Κύπρου οφείλει πολλά. Είναι ο κυπριακός λαός o οποίος τη στήριξε και τη στηρίζει και την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, θεωρώντας την ως την Τράπεζά του, την Τράπεζα της Κύπρου».

Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι το τέλος του 2021, το Κέντρο ενέγραψε 45.278 ασθενείς. Κατά το 2021, το έλαβαν θεραπεία σ’ αυτό 16.640 ασθενείς. 2.160 από αυτούς ήταν νέοι ασθενείς. Στο Κέντρο εργάζονταν κατά το 2021, 254 ιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι. 

 

Διεθνής διαπίστευση

Το Ογκολογικό είναι το πρώτο ιατρικό κέντρο στην Κύπρο και την Ελλάδα που έλαβε την πιστοποίηση ποιότητας CHKS (Caspe Healthcare Knowledge Systems) από τον κορυφαίο οργανισμό διαπίστευσης νοσοκομείων στην Ευρώπη και κατατάσσεται μεταξύ των διακεκριμένων ιατρικών κέντρων από άποψη λειτουργικών και ποιοτικών προτύπων.

Διανύοντας την τρίτη του δεκαετία, το Κέντρο έχει εδραιωθεί στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας ως η αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στη στήριξη των ασθενών. Όλα αυτά τα χρόνια η κουλτούρα και η φιλοσοφία του εκτός από επιστημονική παραμένει και ανθρωποκεντρική, εστιάζοντας στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών και στη στήριξη των οικογενειών τους.

Στην πρώτη γραμμή της έρευνας

Το Κέντρο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και στον τομέα της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου, συνομολογώντας μνημόνιο συναντίληψης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των τριών οργανισμών στη βασική έρευνα για τον καρκίνο.

Η Τράπεζα Κύπρου αισθάνεται υπερήφανη για το κληροδότημά της στην κυπριακή κοινωνία, μια διαχρονική και σταθερή επένδυση για την υγεία του λαού, προσφέροντας μέχρι σήμερα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο Κέντρο στηρίζοντας το έργο του. Ένα έργο πολυσχιδές και πολύπλευρο που το έχει καταστήσει σημείο αναφοράς για την Κύπρο και την περιοχή.

Στα χρόνια της πανδημίας

Η υγειονομική κρίση που διανύουμε έχει αποδείξει πως η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και για την Τράπεζα Κύπρου παραμένει ένας από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής της Εταιρικής Υπευθυνότητάς της. Λόγω της πανδημίας COVID-19, το 2021 συνέχισε να αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Η Επιτροπή Ελέγχου Λοιμώξεων του Κέντρου ανέλαβε το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας, έχοντας για προτεραιότητά της τη διασφάλιση της συνέχισης των προγραμματισμένων και έκτακτων θεραπειών των ασθενών, με την επιβολή αυστηρών μέτρων.

Ανεξάρτητα από την πανδημία η χρονιά αποδείχθηκε πολύ εποικοδομητική για το Κέντρο με την έναρξη της λειτουργίας της Επεμβατικής Ακτινολογικής Μονάδας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2021 το Κέντρο έβαλε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη Επεμβατικής Πνευμονολογικής Μονάδας.

Επιπλέον, το 2021, στο πλαίσιο του Προγράμματος Wall Gallery, η Αλεξία Τρύφωνα φιλοτέχνησε το έργο με τίτλο «Untamed Force», για τους τοίχους του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Το project που ξεκίνησε το 2018 σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Alterative Brains Rule παρουσιάζει μεγάλα έργα τέχνης έξω από τα παράθυρα ασθενών και μελών του προσωπικού, με στόχο την ενίσχυση του ηθικού τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός 2022: «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου που τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου!» και απευθύνεται σε μαθητές/τριες γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών με στόχο την υποβολή δημιουργικών ιδεών σχετικά με την ασθένεια του καρκίνου.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τον ΠΑΣΥΚΑΦ, τον Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή, τον Αντικαρκινικό  Σύνδεσμο Κύπρου, την Europa Donna Κύπρου, το Europa Uomo Κύπρου, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου και τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες τους είτε ατομικά, είτε ομαδικά μέσα από τις πιο κάτω  κατηγορίες:

  • Τραγούδι: Δημιουργία τραγουδιού με συγγραφή στίχων στην ελληνική, αγγλική ή κυπριακή διάλεκτο και μελοποίησή του. Η σύνθεση του τραγουδιού μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα όργανα και η ερμηνεία μπορεί να γίνει από ένα ή περισσότερα άτομα. Η διάρκεια του τραγουδιού πρέπει να είναι μέχρι 4 λεπτά και η ετοιμασία να γίνει σε μορφή mp3.
  • Εικαστική δημιουργία: Δημιουργία πίνακα ζωγραφικής ή αφίσας σε μέγεθος Α4 ή Α3 για ατομική συμμετοχή και σε μέγεθος Α4, Α3 ή Α2 για ομαδική συμμετοχή.
  • Έκθεση ιδεών: Συγγραφή δοκιμίου στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, με παραγράφους και με όριο τις 500 λέξεις.

Τα χρηματικά έπαθλα του διαγωνισμού προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου και είναι: €300 (Πρώτο βραβείο), €200 (Δεύτερο βραβείο) και €100 (Τρίτο βραβείο) για τους νικητές/τριες της κάθε κατηγορίας και θα δοθούν ξεχωριστά για τους μαθητές Γυμνασίου και για τους μαθητές Λυκείου.

Τελευταία ημερομηνία παράδοσης των συμμετοχών είναι η Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στη σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/worldcancerdaycyprus, και στα τηλέφωνα 22345444 και 96500159.

Δειτε Επισης

Ενεργή παρουσία της Alpha Bank Cyprus Ltd στο 11ο Banking Forum & FinTech Expo
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις
EIMF: Παρουσιάζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Governance, Risk and Compliance
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου
Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
ΕΜΕΛ: Κανονικά από Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια
St Intertrust: Στήριγμα των επιχειρήσεων στην πορεία προς ανάπτυξή τους