Σε υψηλό επταετίας σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου

Σε υψηλό επταετίας σκαρφάλωσε η τιμή πετρελαίου σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις του OPEC+ αυτή την εβδομάδα και εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αγωνιούν για τη διαρκώς αυξανόμενη άνοδο του «μαύρου χρυσού».

Οι ελλείψεις στα αποθέματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε νέα υψηλά, παρά τις συνεχείς καθησυχαστικές δηλώσεις της Ρωσίας. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως τα κράτη-μέλη του OPEC+ θα συνεχίσουν με αύξηση της παραγωγής τους, ενώ η Goldman Sachs Group Inc προειδοποίησε πως η πρόσφατη αύξηση των τιμών ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα της Wall Street παραμένει bullish στην τιμή του πετρελαίου λόγω της έλλειψης των αποθεμάτων ανά τον πλανήτη.

Η αυξημένη ζήτηση και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας προφανώς θα αποτελέσουν και σημείο συζήτησης της επόμενης συνάντησης του καρτέλ αύριο Τετάρτη. Το γκρουπ αναμένεται να αποφασίσει αύξηση παραγωγής της τάξης των 400.000 βαρελιών/ημέρα για το Μάρτιο.

«Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν σταθερές, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις του Οργανισμού», ανέφερε ο Daniel Hynes, στρατηγικός αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group, προσθέτοντας πως «αν και το γκρουπ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του, η αγορά περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις για το εάν θα μπορέσει να το κάνει, δεδομένου των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν».

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις ΗΠΑ παραμένει δύσκολη, με το νέο κύμα κακοκαιρίας να συνιστά απειλή για ένα νέο supply shock («σοκ προσφοράς») μέσω της παύσης παραγωγής λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Χθες Τρίτη το Brent υποχωρεί κατά 0,6%, στα 88,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) υποχωρεί κατά 0,7%, στα 87,52 δολάρια.

Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό την Παρασκευή κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2014 στα 91,70 και 88,84 δολάρια αντίστοιχα. Σε επίπεδο μήνα, τον Ιανουάριο σημείωσαν άνοδο κατά 17% την οποία οι αναλυτές αποδίδουν στο συνδυασμό των εφοδιαστών ελλείψεων και των γεωπολιτικών εντάσεων.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni