Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

«Ναι» Υπουργικού στην εφάπαξ στήριξη ενός εκατ. σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ειδικότερα φωτογράφων, οδηγών ταξί, πλανοδιοπωλών και ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και σχέδιο χορηγιών για δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή/και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την σημερινή του συνεδρία, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Νιόβη Παρισινού.

Συγκεκριμένα, σε γραπτή της δήλωση η κ. Παρισινού αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο στήριξης ξενοδοχοϋπαλλήλων από το οποίο θα επωφεληθούν περίπου 1.500 άνεργοι με συνολική δαπάνη περίπου 1 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Παρισινού, θα καταβληθεί εφάπαξ στήριξη για τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και να μην έχουν απορρίψει συμμετοχή τους στο Σχέδιο κατάρτισης, το οποίο υλοποιεί η  Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για κατάρτιση ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Οι επηρεαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατά τα έτη 2020 και 2021 λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία πρέπει να εργάστηκαν σε ξενοδοχεία για τέτοιο χρονικό διάστημα, ώστε να μην πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας για παροχή επιδόματος ανεργίας», αναφέρει.

Επίσης, συνεχίζει, το Υπουργικό ενέκρινε Σχέδιο που αφορά  μέτρα στήριξης εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αφορά αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε προηγούμενες περιόδους εντός του 2020 και 2021 στα Ειδικά Σχέδια που υλοποίησε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και που ανήκουν στις ακόλουθες οικονομικές δραστηριότητες: φωτογράφοι, οδηγοί ταξί και πλανοδιοπώλες, προσθέτει.

«Από το Σχέδιο Εφάπαξ χορηγίας θα επωφεληθούν περίπου 1900 αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις με συνολική δαπάνη το 1 εκ. 600 χιλιάδες ευρώ», σημειώνει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ανακοινώνει ότι το Υπουργικό ενέκρινε το Σχέδιο Χορηγιών για Δημιουργία, Εκσυγχρονισμό και Ψηφιακή Αναβάθμιση Μονάδων Μεταποίησης ή/και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων.

«Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση του Σχεδίου, κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του, ανέρχεται στα 25 εκ. ευρώ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Εξάλλου, η κ. Παρισινού αναφέρει επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός των προνοιών που ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών κατασκηνώσεων, οι οποίες θα κατατάσσονται στις τάξεις πολυτελείας Α,Β και άνευ τάξης, κατά τον ίδιο τρόπο με άλλες κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων.

«Προβλέπεται επίσης η εισαγωγή νέων διατάξεων για τη ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη δημιουργία και τη λειτουργία των "κατασκηνώσεων πολυτελείας Glamping" ως νέας κατηγορίας τουριστικού καταλύματος», προσθέτει.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού, καταλήγει.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»