Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Developers: Πλήγμα για αγοραστές τυχόν αύξηση ΦΠΑ στα ακίνητα

Προς τη λάθος κατεύθυνση κινείται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή και αφορά την τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου με επιβολή μειωμένου ΦΠΑ, 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, που θα καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας, αντί των πρώτων 200 τ.μ. κύριας και μόνιμης κατοικίας όπως συμβαίνει σήμερα.

Επισημαίνοντας ότι τ​​​​​​ο ζήτημα του ΦΠΑ στα ακίνητα είναι κάτι που αγγίζει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, εξηγεί ότι η τροποποίηση αυτή θα δυσχεραίνει τις συνθήκες για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, πολλαπλώς.

Διαβάστε εδώ: Ανησυχούν για τον συντελεστή ΦΠΑ 5% στις κατοικίες οι αρχιτέκτονες

Επιγραμματικά:

1. Αποπερατωμένες ή υπό κατασκευή κατοικίες που έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν από τα 200 τ.μ., δεν θα μπορούν να πωληθούν στους δικαιούχους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

2. Η αναθεώρηση των ήδη σχεδιασμένων ή αδειοδοτημένων κατοικιών ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα, θα μειώσει σημαντικά το προσφερόμενο προϊόν στην αγορά και θα δημιουργηθούν πιέσεις για άνοδο στις τιμές.

3. Από το πιο πάνω διαφαίνεται ότι το επιπλέον κόστος που θα έχει ο ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας που είναι μεταξύ 140 τ.μ. και 200 τ.μ., δηλαδή το 19% επί της διαφοράς που προκύπτει σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση νέας κατοικίας, σε μία περίοδο μάλιστα που ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι δεν δύνανται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Μία τέτοια ενέργεια πλήττει πρωτίστως τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτά είναι τα νέα ξενοδοχεία που θα δούμε φέτος (photos)​​​​​​​

Ο «κακός λύκος» κοντοζυγώνει και ψάχνει προσωπικό

Γ. Μισιρλής: Υψηλές τιμές διαμερισμάτων λόγω χαμηλής προσφοράς

Δρ. Δ. Κωνσταντινίδης: Ο χαλκός ηγείται της πράσινης επανάστασης

«Ως εκ τούτου, αρκετές νέες ή και πολυμελείς οικογένειες θα αναγκαστούν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους και να περιορίσουν την αγορά τους σε κατοικίες με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό η ιδιοκατοίκηση μεταβάλλεται σε προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν τον επιπρόσθετο ΦΠΑ», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με τους developers, η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με την προσπάθεια την κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, με σχέδια όπως το πρόγραμμα Headquartering, αφού αυξάνει σημαντικά το κόστος των ξένων επενδύσεων στη χώρα, ειδικά όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερη φορολογία ΦΠΑ, στα οικιστικά ακίνητα.

«Σε μία περίοδο όπως η τρέχουσα, όπου η οικονομία και η κοινωνία αγωνίζονται να ανακάμψουν μετριάζοντας τις απώλειες της πανδημίας, εκτιμούμε πως η πρόταση αυτή θα λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Καταληκτικά επισημαίνει ότι εκείνο που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος, είναι κίνητρα που θα ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, αλλά και διευκόλυνση των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που σχεδιάζουν να αποκτήσουν την κατοικία τους.

Δειτε Επισης

«Να ενισχύσουμε τις ήδη θετικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας»
Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Ώθηση στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας με το νέο πλαίσιο για πολιτογραφήσεις
Άθως Δίκαιος: Η μεγαλύτερη πρόκληση, το όραμα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
ΕΚΚ: Διοικητικές κυρώσεις €6 εκ. τα τελευταία τρία χρόνια-Στόχος η πλήρης συμμόρφωση των εποπτευόμενων
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Απόψε τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης
CTC: Αύξηση τζίρου, αλλά και ζημιών