Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στα €6,56 δισ. οι αγορές των κυπριακών ομολόγων μέσω PEPP και PSPP

Στα 6,56 δισεκατομμύρια ανήλθαν οι συνολικές αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού δημοσίου τομέα (PSPP) και του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων πανδημίας (PEPP).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι συνολικές αγορές από τα δύο προγράμματα της ΕΚΤ ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου €6,562 εκατομμύρια και αντιστοιχούσαν στο 26% του εκδομένου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας (με βάση τα τελευταία δημόσια στοιχεία). Οι αγορές ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές σπρώχνουν καθοδικά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διατηρώντας χαμηλά το κόστος δανεισμού.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το καθαρό σωρευτικό υπόλοιπο κυπριακών μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων πανδημίας (PEPP), ανήλθε στο τέλος Ιουλίου στα €2,418 εκατομμύρια. Οι καθαρές αγορές κατά την περίοδο 21 Οκτωβρίου με 21 Νοεμβρίου ανήλθαν σε €110 εκατ., με τη μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων που διακρατούνται στα βιβλία της ΕΚΤ να ανέρχεται σε 9,68 έτη.

Όσον αφορά το PSSP, το καθαρό σωρευτικό υπόλοιπο των κυπριακών ομολόγων μέσω του στον ισολογισμό της ΕΚΤ στο τέλος Δεκεμβρίου ανήλθε στα €4,144 εκατ., με τις καθαρές αγοράς τον Δεκέμβριο να ανέρχονται σε €51 εκατ. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων ανέρχεται 8,77 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι καθαρές αγορές μέσω του PEPP τερματίζονται τον Μάρτιο, με την ΕΚΤ να επεκτείνει τις επανεπανδύσεις από την εξόφληση ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2024 (επέκταση κατά ένα χρόνο) λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Στο τέλος Ιανουαρίου, το σωρευτικό υπόλοιπο των αγορών μέσω του PEPP ανερχόταν σε €1,63 τρισεκατομμύρια, με το συνολικό ύψους του προγράμματος να ανέρχεται σε €1,85 τρισ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο σταδιακής μείωσης των αγορών στοιχείων ενεργητικού και με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει συμβατή με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στον στόχο του μεσοπρόθεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό €40 δισ. το β΄ τρίμηνο και €30 δισ. το γ΄ τρίμηνο μέσω του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP).

Τον Απρίλη του 2002 οι καθαρές αγορές μέσω του APP αυξάνονται στα €40 δισ. έτσι ώστε να αντισταθμιστεί ο τερματισμός των καθαρών αγορών PEPP με στόχο η μετάβαση στη μετά το PEPP να είναι ομαλή (αποφυγή cliff-effect). Στο τέλος Ιανουαρίου οι σωρευτικές αγορές μέσω του PSPP ανήλθε στα €2,5 τρισ.

Aύριο (15:30 ώρα Κύπρου) η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την νομισματική πολιτική.

 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ