Τζ. Παναγιώτου: Ρευστό το σκηνικό για τις νομικές υπηρεσίες το 2023

Ως ρευστό και ανησυχητικά εξαρτώμενο από διάφορους παράγοντες προβλέπει να είναι το σκηνικό για τις νομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες το 2023, η διευθύνουσα συνέταιρος της δικηγορικής εταιρείας CONSTANTINOU PANAYIOTOU & CO LLC – GCPLAW και μέλος Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023» η κ. Κωνσταντίνου-Παναγιώτου σκιαγραφεί τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τον τομέα της δικαιοσύνης κατά το 2023.

Διαβάστε ακόμα: 

«Ο τομέας νομικών υπηρεσιών ανά το παγκόσμιο αντιμετωπίζει τώρα, περισσότερο από ποτέ, σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας των απαιτητικών οικονομικών συνθηκών και της νέας αρχιτεκτονικής στη ρυθμιστική συμμόρφωση» αναφέρει.

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, ενόψει όχι μόνο των μεγάλων προκλήσεων της οικονομίας, της επισιτιστικής, πληθωριστικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, η οποιαδήποτε πρόβλεψη θα εξαρτηθεί και από την συνέχιση της συνετής οικονομικής πολιτικής, κάτι που επαφίεται στην κρίση του κυπριακού λαού ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.

Με ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 κοντά στο 6% και με πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πτώση στο 3% για το 2023, είναι αναμενόμενο πως υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας λόγω των πολλαπλών πιέσεων, και αυτό αναδεικνύεται στο μεγάλο διακύβευμα για το 2023.

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως το 2023 θα μας βρει με μια οικονομία ανθεκτική.    

Οι νομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Όσον αφορά τις νομικές υπηρεσίες καθώς και τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών που αφορά και μια μερίδα των δικηγόρων, και πάλι θεωρώ ρευστό το σκηνικό και ανησυχητικά εξαρτώμενο από διάφορους παράγοντες.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει η όποια ασφαλής πρόβλεψη.  

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Καταρχάς, εν γένει για τις νομικές υπηρεσίες, αναμένουμε την εφαρμογή της δικαστηριακής μεταρρύθμισης που ευελπιστούμε πως θα απαμβλύνει σταδιακά έστω, το πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης.

Κατά δεύτερον, η πορεία του τομέα των υπηρεσιών θα κριθεί από τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα την πορεία του πολέμου στη Ρωσία που επηρεάζει συνεπακόλουθα το εύρος και την έκταση των κυρώσεων.

Τέλος, όσον αφορά την εκκρεμούσα φορολογική μεταρρύθμιση, πιστεύω στο σωστό timing. Με δεδομένες τις απρόσμενες εξωγενείς διεθνείς εξελίξεις εντός του 2022 ως απότοκο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αρθεί η αβεβαιότητα και να καμφθεί ο πληθωρισμός και μετά να προχωρήσουμε σε μια γενναία ολιστική μεταρρύθμιση, ως προϊόν επιστημονικής τεχνοκρατικής μελέτης, με αποφασιστικότητα και μακροχρόνιο ορίζοντα.   

Σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κρίση στην Ευρώπη, ποιος ο αντίκτυπος για τις νομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες στην Κύπρο και πού θα πρέπει να στραφούν;

Ο τομέας νομικών υπηρεσιών ανά το παγκόσμιο αντιμετωπίζει τώρα, περισσότερο από ποτέ, σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας των απαιτητικών οικονομικών συνθηκών και της νέας αρχιτεκτονικής στη ρυθμιστική συμμόρφωση.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και τεχνολογικές τάσεις οδήγησαν σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των πελατών με το παραδοσιακό μοντέλο «χρέωσης ανά ώρα», το οποίο οδήγησε τις δικηγορικές εταιρείες να υιοθετήσουν άλλες προσεγγίσεις, όπως ευέλικτα συστήματα τιμολόγησης και την πρακτική για «λιγότερο προσωπικό».

Σύμφωνα με την έρευνα Wolters Kluwer Future Ready Lawyer Survey του 2021, η υιοθέτηση νομικής τεχνολογίας δεν είναι μόνο εδώ για να μείνει, αλλά είναι το πιο καινοτόμο κομμάτι του μέλλοντος. Περίπου το 84% των νομικών τμημάτων σχεδιάζει την αύξηση στις επενδύσεις του στην τεχνολογία για να αυξήσει έτσι και την παραγωγικότητα.

Πιστεύω επίσης πως η Περιβαλλοντική και Κοινωνική Διακυβέρνηση (ESG) έχει ομολογουμένως τεράστιες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια. 

Όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, θα πρέπει να παραμένουμε μια χώρα με ισχυρά επιχειρηματικά αντανακλαστικά και εξωστρέφεια προς νέες αγορές.

Βραχυπρόθεσμα, ο τομέας μας χρειάζεται πρωτοποριακές και έγκαιρες ενέργειες που θα αναζωογονούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις αλλά και θα διατηρούν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Μακροπρόθεσμα όμως, επιμένω πως θα πρέπει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η εφαρμογή της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας «Όραμα 2035» του Συμβουλίου Οικονομίας. Η νέα Στρατηγική παρουσιάζει το όραμα της κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα 15 χρόνια.

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα νέο οικονομικό μοντέλο μέσω του οποίου προωθούνται θεσμικές αλλαγές, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παραγωγικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ευημερίας όλων των πολιτών της Κύπρου.

Η δικηγορική εταιρεία CONSTANTINOU PANAYIOTOU & CO LLCGCPLAW

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Ο διαχρονικός στόχος μας για τη δικηγορική εταιρεία CONSTANTINOU PANAYIOTOU & CO LLC – GCPLAW, είναι η παροχή κορυφαίων ποιοτικά νομικών υπηρεσιών και ολοκληρωμένης υποστήριξης στους πελάτες μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Την ποιότητα στις υπηρεσίες μας την καθορίζει η εμπειρία μας και η εξειδίκευση μας.

Όραμα μας είναι να είμαστε σταθερά αξιόπιστοι νομικοί σύμβουλοι στους πελάτες μας με επάξια νομική εκπροσώπηση σε κάθε υπόθεση, είτε δικαστηριακή είτε και εξωδικαστηριακή.

Ως δικηγόροι, αποτελεί πρώτιστο ηθικό μας καθήκον η προάσπιση των δικαιωμάτων των πελατών μας, στο πλαίσιο νομιμότητας και απόδοσης δικαιοσύνης. 

Για το 2023, πέραν των όσων προανέφερα, στοχεύουμε και στην περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας ως εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις συμμόρφωσης με το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και όσον αφορά στην επικοινωνία με τους πελάτες μας σε μια σύγχρονη εποχή.

 

Δειτε Επισης

Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα