Μ. Κωνσταντίνου: Θωρακισμένοι το 2023 με το ΠΟΠ χαλλούμι

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθεί ο τομέας της γαλακτοκομικής βιομηχανίας το 2023, θωρακισμένος από την πιστοποίηση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, Μάριος Κωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023» ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρεται στην επίδραση των εξωτερικών συγκυριών στην ψυχολογία της αγοράς και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση, εξηγώντας ότι όσο συνεχίζεται ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος, μία μερίδα του καταναλωτικού κοινού θα συμπεριφέρεται πιο συγκρατημένα.

Στις τάσεις του τομέα που αναμένεται να απασχολήσουν τη νέα χρονιά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η νοσταλγία και επιλογή των καταναλωτών σε γεύσεις που φέρνουν μαζί τους μνήμες παράδοσης, απλότητας και αυθεντικότητας, όπως επίσης η σύνδεση των καταναλωτικών επιλογών με τη βιωσιμότητα.

 

Πώς αναμένεται να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Αρχικά να σημειώσω πως στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε μία εξαιρετική ανάπτυξη, της τάξης του 6%, ενώ ταυτόχρονα όλα τα μοντέλα προβολής, δείχνουν πως και στο 2023 οι ρυθμοί θα είναι μεν μικρότεροι, αλλά θετικοί.

Σε ποιο σημείο ακριβώς θα ισορροπήσει η ανάπτυξη, είναι κάτι που θα φανεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς που έρχεται.

Όλες οι ενδείξεις βέβαια δείχνουν ότι το 2023 θα είναι μια εύθραυστη χρονιά λόγω των συνεπειών των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η ζωή της αγοράς από την άλλη, ενώ είναι αντίλαλος της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, τελεί κάτω από την επίδραση της αρνητικής ή θετικής ψυχολογίας που δημιουργούν οι εξωγενείς συγκυρίες. Έτσι, όσο συνεχίζεται ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος, μία μερίδα του καταναλωτικού κοινού θα συμπεριφέρεται πιο συγκρατημένα.

Πάντως, πρέπει να επαναλάβουμε πως η συμπεριφορά της Κυπριακής Οικονομίας τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, υπήρξε εξαιρετική, έχοντας αξιολογηθεί ως η ευρωπαϊκή χώρα με την πιο θεαματική ανάπτυξη.

 

Με θετικό πρόσημο το 2023

 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Ο τομέας μας, ειδικά για τα Κυπριακά δεδομένα, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις γενικότερες τάσεις της Οικονομίας.

Το 2023, μας βρίσκει θωρακισμένους με την πιστοποίηση ΠΟΠ του Χαλλουμιού μας, γεγονός που αντανακλά ευρύτερα στον τομέα μας.

Παρά τις αναταράξεις που παρατηρούμε στις διεθνείς αγορές λόγω της αβεβαιότητας του συνεχούς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, θεωρώ πως η σύνεση και η στρατηγική μας επιμονή στην ποιότητα, θα μας κρατήσουν με θετικό πρόσημο.

 

Η νοσταλγία και η βιωσιμότητα

 

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθηθούν/προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023; 

Μια ισχυρή τάση, όπως είναι καταγεγραμμένη και από έρευνες και όπως την αξιολογούμε  θα ενταθεί στο 2023, είναι η νοσταλγία και επιλογή των καταναλωτών σε γεύσεις που φέρνουν μαζί τους μνήμες παράδοσης, απλότητας και αυθεντικότητας.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως διεθνώς, η αγορά περιμένει μία αύξηση του 2.7% στον ρυθμό ανάπτυξης της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, ρυθμός που καθοδηγείται από τις απαιτήσεις του κοινού, τόσο στα παραδοσιακά προϊόντα, φρέσκο γάλα, γιαούρτια, τυριά- όσο στα παράγωγα τους. Πίσω από αυτήν την «πίεση» βρίσκεται η όλο και πιο μεγάλη εγρήγορση για υγιεινή διατροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Κι εμείς, ως η ηγέτιδα γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου, είμαστε σταθεροί στην προσφορά αυθεντικών και άριστης ποιότητας προϊόντων, με γνώμονα το καλύτερο στη διατροφή μας.

Επίσης, μία έντονη τάση που περιμένουμε να αποκτήσει πρόσθετη δυναμική, είναι η σύνδεση των καταναλωτικών επιλογών με τη βιωσιμότητα. Η Χαραλαμπίδης Κρίστης, ως γαλακτοκομική βιομηχανία, με άμεση σύνδεση στην παράδοση και στην καινοτομία, προσβλέπει θετικά την τάση αυτή, έχοντας ήδη εντάξει στη στρατηγική της δράσεις, ενέργειες κάτω από την ομπρέλα της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Η καινοτομία είναι πια μέρος του εταιρικού μας DNA ενώ παράλληλα ως εταιρεία μετέχουμε, συμμετέχουμε, είμαστε παρόντες και αρωγοί σε κάθε τι που βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των  πολιτών της Κύπρου μας.

Εργαζόμαστε διαρκώς για την υλοποίηση του εταιρικού μας οράματος διατηρώντας υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μας, αφουγκραζόμενοι διαρκώς τις ανάγκες των καταναλωτών μας και εκπληρώνοντας τις επιθυμίες τους.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας παραμένει πάντοτε ο άνθρωπος και το ανθρώπινο δυναμικό του Οργανισμού μας. Μεριμνούμε πάντοτε για την ασφάλεια, υγεία και ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού μας, μας, το οποίο είναι για μας, το σημαντικότερο  περιουσιακό στοιχείο μας. Ταυτόχρονα, επενδύουμε στη συνεχή μάθηση, εκπαίδευση, και επαγγελματική ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων μας. Η εκτίμηση, η ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση αλλά και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι για μας αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Παράλληλα έχουμε ήδη εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε και το 2023 θα είναι η χρονιά που θα επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Η πιστοποίηση animal welfare για την καλή μεταχείριση των ζώων όπου έχουμε ήδη εξασφαλίσει για 10 από τις συνεργαζόμενες φάρμες μας, η πράσινη ενέργεια και η μείωση των εκπομπών του άνθρακα είναι μερικά από τα πεδία δράσης μας που θα ενισχυθούν το 2023.

Ως εταιρεία ηγέτης, θεωρούμε χρέος μας να συμβάλουμε καθοριστικά στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση και στις νεότερες γενιές, προσφέροντας το καλύτερό μας. Είναι αποστολή μας, να συνεισφέρουμε σε ένα βιώσιμο και καλύτερο μέλλον για όλους, να εξελίσσουμε καθώς και να προβάλλουμε πολύ-επίπεδα τη διατροφική κληρονομιά της Κύπρου σε όλον τον κόσμο!

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο