Πέτρος Πέτρου: Η ασφαλέστερη επένδυση στην κρίση είναι τα ακίνητα

Την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία και αγορά κατά το 2023 ενδέχεται να οδηγηθεί σε δυσμενέστερες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο τομέας των ακινήτων θα σημειώσει θετικό πρόσημο, εκφράζει ο CEO της Oikos Group, Πέτρος Πέτρου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Πέτρου τονίζει ότι ο τομέας των ακινήτων έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αποτελεί την ασφαλέστερη και καλύτερη επένδυση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

«Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων πρέπει να θεωρείται ιδιάζουσας σημασίας η δημιουργία ακόμη περισσότερων επενδυτικών κινήτρων, που να έχουν ρεαλιστικά και ουσιαστικά αντίκρισμα», υπογραμμίζει. 

Διαβάστε ακόμη:

Πώς αναμένετε ότι θα κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

Εκτιμούμε ότι η  κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023 ενδέχεται να οδηγηθεί σε δυσμενέστερες προοπτικές ανάπτυξης, εκτός και εάν διαφοροποιηθεί η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει τον τελευταίο χρόνο. Η κρίση στην Ουκρανία, προκαλεί χαμηλότερες εξαγωγές υπηρεσιών από τις αναμενόμενες, και ασθενέστερου ρυθμού μεγέθυνσης στην Ε.Ε. λόγω της υψηλής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια.

Η κρίση έχει παρατείνει τις ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων, ενέργειας, τροφίμων και αυτό μας οδηγεί σε παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη και την πραγματική δραστηριότητα.

Κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν και από την σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών (προς αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού), επηρεάζοντας δυσμενώς το κόστος δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Καλύτερες προοπτικές από τις προβλεπόμενες θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω ισχυρότερης εξωτερικής ζήτησης από την αναμενόμενη, ιδίως λόγω αυξημένου τουριστικού κύματος στην Κύπρο από αγορές εκτός της ρωσικής.

Παρόλα αυτά, ο τομέας των κατασκευών και του real estate, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι αποτελεί την ασφαλέστερη και καλύτερη επένδυση, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο για την αγορά των ακινήτων, η οποία παρουσιάζει ήδη σημαντική ανάκαμψη εντός του 2022.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται ο τομέας

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα των κατασκευών για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Παρουσιάζεται σημαντική ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά ακινήτων και των κατασκευών. Με την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των αιθέρων εκ νέου, την ασφαλή επένδυση σε ακίνητα, αναζωογονήθηκε το ενδιαφέρον πιθανών επενδυτών. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι το 2023, θα κινηθεί στο ίδιο πρόσημο με το 2022.

Σε σχέση όμως με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται ο τομέας, αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει αρκετά. Δυστυχώς, υπό τις σημερινές συνθήκες και καταστάσεις δεν προβλέπουμε να υπάρξει τροποποίηση έτσι και δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια.  Ωστόσο, ευχόμαστε σύντομα οι τιμές να μειωθούν.

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων πρέπει να θεωρείται ιδιάζουσας σημασίας η δημιουργία ακόμη περισσότερων επενδυτικών κινήτρων, που να έχουν ρεαλιστικά και ουσιαστικά αντίκρισμα.

Ήδη, έχει ανακοινωθεί αριθμός κινήτρων για την προσέλκυση και την κάθοδο εταιρειών στην Κύπρο, και θα πρέπει να παραχωρηθούν και άλλα κίνητρα που να ωφελούν ολόκληρη την χώρα μας.

Η επιπλέον τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να εντατικοποιηθεί εντός του 2023, ούτως ώστε να στηριχθεί ακόμη περισσότερο ο τομέας των ακινήτων, η αγορά και κατ’ επέκταση η εγχώρια οικονομία.

Το όραμα για το Periyiali Resort

Τι να αναμένουμε από τον δικό σας όμιλο το 2023 και ποιοι οι στόχοι σας;

Σύντομα θα ανακοινώσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια το οποία είναι πανομοιότυπης φύσεως έργα όπως αυτά που σχεδιάζει ο Όμιλος μας τα τελευταία χρόνια, που θα περιλαμβάνουν αρκετές καινοτομίες και θα αναβαθμίσουν το προϊόν της χώρας μας.

Το όραμά μας, είναι το Periyiali Resort να γίνει ο καλύτερος, οικιστικός και  τουριστικός προορισμός της Μεσογείου και παραμένει αναλλοίωτος και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Οι στόχοι μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι και εναρμονισμένοι με το όραμά μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σθένος και συνέπεια για την ολοκλήρωση του αυτού του εγχειρήματος.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο