Η επένδυση στον Ιατρικό Τουρισμό, μέρος της λύσης για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου της Κύπρου

Οι οικονομικές προκλήσεις που έφερε η τρέχουσα πανδημία Covid-19, δημιούργησαν την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών πηγών εσόδων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Στην Κύπρο, η προσπάθεια ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου, που αποτελεί το 20% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, φαίνεται να δημιουργεί προοπτικές για νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Χάρη στα γεωφυσικά της χαρακτηριστικά, δηλαδή τη γεωγραφική της θέση και το μεσογειακό κλίμα, αλλά και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να εδραιωθεί ως σημαντικός προορισμός για ιατρικό τουρισμό. Ταυτόχρονα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ταυτόχρονη ισχύ της διασυνοριακής οδηγίας, η Κύπρος απέκτησε το σημαντικό πλεονέκτημα της απλοποίησης των διαδικασιών παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε άλλους Ευρωπαίους πολίτες. Επιπλέον, με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ άλλαξε και ο χάρτης υγείας στην Κύπρο, αφού έχουν παρουσιαστεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, μιας και η επενδυτική δραστηριότητα άρχισε να ακμάζει και στην Κύπρο. Οι υποδομές και η  τεχνογνωσία που διαθέτει η Κύπρος, μπορούν να την καταστήσουν κέντρο προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα της υγείας.

Η υγειονομική ταξιδιωτική περίθαλψη στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών γονιμότητας (IVF), αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της δυναμικής και προοπτικής που υπάρχει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, καθώς έχει ήδη καταγράψει πρωτοφανή ανάπτυξη στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ιατρικών τουριστών από τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Μέση Ανατολή, και τη Γερμανία.
 

 

 

Διεθνείς εταιρείες επενδύουν ήδη στην Κύπρο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προοπτικής αυτής είναι η Cryos International, η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, με έδρα τη Δανία, που από το 2018 έχει επιλέξει την Κύπρο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Cryos International έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων της βιομηχανίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Δανία και σύμφωνα με το Harvard και Copenhagen Business School (CBS), η εν λόγω χώρα συμπεριλαμβάνεται στους πρωταγωνιστές ως «επιχειρηματικοί συνεργατικοί σχηματισμοί γονιμότητας» (fertility clusters) με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Με την επέκτασή της στην Κύπρο και τη σημαντική επένδυση που έχει κάνει για τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, η Cryos International αποσκοπεί να αποτελέσει μέρος της δημιουργίας ενός αντίστοιχου fertility cluster, με το κόστος της θεραπείας μέσω της δωρεάς ωαρίων να είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με την άριστη φήμη της Cryos και του μεγάλου εθνολογικού εύρους δοτών σπέρματος και ωαρίων που διαθέτει, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την προσέλκυση ασθενών από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Η Cryos International, ως η πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λευκωσία και εργοδοτεί μια ομάδα έμπειρων Κύπριων επαγγελματιών, με σκοπό την άμεση ενίσχυση του Ιατρικού τουρισμού. Ιδιαίτερα, επιδιώκει στην ανάπτυξη του τουρισμού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Κύπρο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και στην αύξηση του ΑΕΠ. Οι ασθενείς με προβλήματα υπογονιμότητας, θα μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας σπέρμα ή/και ωάρια από τους δότες της Cryos, και να πραγματοποιούν τη θεραπεία τους σε μία από τις εξαίρετες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) της χώρας.

Η εταιρεία επέλεξε την Κύπρο λόγω της κατάλληλης υποδομής που διαθέτει, των κανονισμών για τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που ευθυγραμμίζονται με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί  Προτύπων  Ποιότητας  και  Ασφάλειας Ανθρωπίνων Ιστών και Κυττάρων (EUTCD), και της εύκολης προσβασιμότητας που προσφέρει αφού δρα γεωγραφικά ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η έλλειψη διαθέσιμων ωαρίων στην Ευρώπη και οι αντιφάσεις των νομοθεσιών και των ρυθμιστικών θεμάτων όσον αφορά στη δωρεά γαμετών σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν ως αποτέλεσμα τη διασυνοριακή αναπαραγωγική περίθαλψη (Cross-Border Reproductive Care - CBRC).

 

 

 


                                   

 

Δειτε Επισης

Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου