Χρίστος Ιακώβου: Building Excellence

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα εποχή βρίσκεται o Όμιλος Ιακώβου, σύμφωνα με τον executive director, Χρίστο Ιακώβου. Επισημαίνοντας τη δυναμική παρουσία του oμίλου στον κατασκευαστικό τομέα, αναφέρεται στις προκλήσεις που κυριαρχούν, αλλά και στο προσωπικό του στοίχημα για την πορεία της εταιρείας, στο πλαίσιο πάντα της προσήλωσης στην κουλτούρα του building excellence.
 
Ποιες είναι οι τάσεις που παρουσιάζει ο επιχειρηματικός τομέας δραστηριοποίησής σας με το κλείσιμο μιας δεκαετίας και την αρχή μιας άλλης;
Ο Όμιλος Ιακώβου πορεύεται στην έβδομη δεκαετία της ύπαρξής του, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον χώρο των κατασκευών.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη σε θέματα ασφάλειας και υγείας και την πιστή εφαρμογή των προτύπων ποιότητας, συνετέλεσαν στην επιτυχία του oμίλου μας από τα αρχικά στάδιά του. Στις μέρες μας, η ραγδαία αύξηση των high-rise buildings συμβάλλει στην ανάγκη για αλλαγές στις πρακτικές και για πρωτοποριακές καινοτομίες που αλλάζουν τελείως τα δεδομένα και οδηγούν σε νέες εποχές ανάπτυξης.
 
Ποιες ιδιαίτερες προκλήσεις καλείστε να χειριστείτε;
Σήμερα καλούμαστε συνεχώς να χειριστούμε με υπευθυνότητα τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ανάμεσα στις οποίες είναι η διαχείριση της αλλαγής. Κάθε πρόκληση αποτελεί για εμένα μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης. Καλούμαστε να εφαρμόσουμε σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να προσαρμοστούμε στη μετά την κρίση εποχή, στην ανάκαμψη που ακολούθησε και στο νέο modus operandi μετά την πανδημία του covid-19, η οποία επηρέασε κυρίως την τουριστική βιομηχανία και συνεπακόλουθα την οικονομία της Κύπρου. Μέλημα μας είναι να στηρίξουμε τον τόπο μας σε αυτή την παγκόσμια και πρωτόγνωρη κρίση.

Ζούμε θα λέγατε σε μια εποχή ανατροπών;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε ένα περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων, που οδήγησε σε συνεχείς ανατροπές. Παρόλα αυτά, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια καταφέραμε να ανακάμψουμε και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές και συνθήκες σταθερότητας. Κρατώ μόνο την εμπειρία, τα διδάγματα αυτής της πορείας και την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση παρόμοιων συνθηκών.
 
Ποια θέση έχει ο άνθρωπος στη διαχείριση των αλλαγών που προκύπτουν;
Εκπροσωπώντας έναν όμιλο που μετρά πάνω από 65 χρόνια ιστορίας, απαρτισμένο από προσωπικό με υπηρεσία πέρα των 20 ετών, η διαχείριση της αλλαγής του ανθρώπινου δυναμικού είναι από μόνη της μια πρόκληση. Στόχος μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει η ίδια δέσμευση και αφοσίωση στην επίτευξη ενός κοινού οράματος.

Η συνεχής αλλαγή και η εισαγωγή της τεχνολογίας και των νέων ιδεών είναι μέρος της οργανωτικής ζωής, όμως οι άνθρωποι τείνουν να αντιστέκονται σε ό,τι νέο και κυρίως άγνωστο. Ωστόσο, χωρίς την αλλαγή και τη συνεχή προσαρμογή σε νέα δεδομένα, τεχνολογίες και τρόπους εργασίας καμία επιχείρηση δεν έχει θέση στον επιχειρηματικό κόσμο του αύριο. Μέσα στις προκλήσεις, που καλούμαι να χειριστώ, είναι η ευθύνη μου να επικοινωνήσω τις αλλαγές αυτές, για να λειτουργήσουν ως φορείς θετικής δράσης.
 
Πώς βιώνετε σήμερα το επιχειρείν ως millennial επιχειρηματίας;
Με οδηγό τις γνώσεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος, σε ένα δύσκολο και αρκετά ανταγωνιστικό περιβάλλον, καλούμαστε να αφουγκραστούμε τα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ώστε να διεκδικήσουμε το μερίδιο μας σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η εξέλιξη ενός μικρού συνεταιρισμού σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο προοδευτικούς ομίλους στην Κύπρο δεν αποτελεί έκπληξη, γνωρίζοντας ότι η διοίκηση ακολουθεί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια τις εξής βασικές αρχές: Εργατικότητα, εντιμότητα, σεμνότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και καλή συμπεριφορά. Οι έννοιες αυτές είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στις γνώσεις των ανθρώπων μας.
 
Ποια είναι τα άμεσα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας σας;
Στα άμεσα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας βρίσκεται η ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, με σκοπό τη βελτιστοποίηση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας διεθνείς καλές πρακτικές και δίνοντας σημασία στην ποιότητα και την άρτια εξυπηρέτηση των συνεργατών μας με σκοπό την δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών και ικανοποιημένων επαναλαμβανόμενων πελατών. Αποστολή μας είναι να προσθέτουμε αξία στους πελάτες μας και να ανταποκρινόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα στις ανάγκες τους, παραδίδοντας έργα τα οποία να διακρίνονται για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.
 
Ποιο είναι το προσωπικό όραμά σας για τον τομέα σας;
Όραμά μας είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της ηγετικής θέσης του ομίλου στην κυπριακή αγορά, μέσω της εκτέλεσης μεγάλων και καινοτόμων έργων, αλλά και συμμετέχοντας ταυτόχρονα ενεργά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που αφορά στους τομείς δραστηριοποίησης μας. Παράλληλα, στοχεύουμε στην επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό, μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η φιλοσοφία μας είναι να διασφαλίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση εκπληρώνουμε τις αξίες μας, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σκοπό μας που ήταν και θα είναι το building excellence.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit