Χωρίς άδεια λειτουργίας η πλειοψηφία των ξενοδοχείων

Χωρίς άδεια λειτουργίας λειτουργούσαν η πλειοψηφία των ξενοδοχείων και εκατοντάδες κέντρα αναψυχής στα τέλη του 2018, όπως ενημερώθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΤ για το έτος 2017. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στις 31.12.2018 υπήρχαν 243 ξενοδοχεία και 3600 κέντρα αναψυχής, ενώ λόγω της μη ικανοποίησης των προϋποθέσεων της σχετικής νομοθεσίας, οι άδειες λειτουργίας είχαν ανανεωθεί για μόνο 59 ξενοδοχεία και 2234 κέντρα αναψυχής, δηλαδή ποσοστό 24% και 62%, αντίστοιχα. Συνεπώς, ποσοστό 76% και 38% των ξενοδοχείων και κέντρων αναψυχής, αντίστοιχα, λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σε θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο των πελατών όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές.
 
Οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, της μη ανανέωσης των αδειών λειτουργίας είναι οι αυθαίρετες επεκτάσεις και τροποποιήσεις, στις οποίες προβαίνουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και κέντρα αναψυχής χωρίς τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων, (πολεοδομική άδεια, άδεια οικοδομής κ.λπ.)
 
Όπως ανέφερε, από τα 26 ξενοδοχεία 5* και τα 58 ξενοδοχεία 4* που λειτουργούσαν στις 18.2.2019 μόνο 4 ξενοδοχεία 5* και 9  ξενοδοχεία 4* έχουν εκδώσει άδεια λειτουργίας για το έτος 2018, ενώ 19 ξενοδοχεία 5* και 43 ξενοδοχεία 4* λειτουργούν από το 2009, χωρίς άδεια λειτουργίας.  
 
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι τον Οκτώβριο του 2014 ο Πρόεδρος του Οργανισμού ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι η επιλογή της ποινικής δίωξης εναντίον των ιδιοκτητών των καταλυμάτων αυτών θα σήμαινε την έκδοση διαταγμάτων αναστολής λειτουργίας δεκάδων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων.
 
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Θεοφάνης Τρύφωνος, ανέφερε ότι ο νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγους μήνες για την αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δίνει περίοδο χάριτος διάρκειας 5 ετών για να αποκτήσουν άδεια. Ταυτόχρονα, με βάση το νόμο, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που εξέταζε ο ΚΟΤ δεν απαιτούνται πλέον. Σημείωσε περαιτέρω ότι ο νέος νόμος δίνει στους ιδιοκτήτες αυτών των καταλυμάτων κίνητρα και πολλές δυνατότητες που δεν είχαν προηγουμένως, όπως τα city hotels, boutique hotels και τα παραδοσιακά καταλύματα και με βάση, όπως είπε, τις προτιμήσεις των τουριστών «είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους ξενοδόχους να αντιληφθούν και να μεγιστοποιήσουν το χρονικό περιθώριο που δίνει ο νόμος».
 
Τόνισε ότι σε θέματα ασφάλειας και υγείας «είμαστε αμείλικτοι» και ότι προβαίνουν σε επιθεωρήσεις «δύο και τρεις φορές».

Δειτε Επισης

Έργα αναβάθμισης παραλιών στην Πόλη Χρυσοχούς
Κ. Κουμής: Δύσκολο και απαιτητικό έργο η τουριστική αναβάθμιση της Λευκωσίας
Υφ. Τουρισμού και Γερμανίδα πρέσβειρα συζήτησαν ειδικές μορφές τουρισμού
Πιάτσα Καλαμάκι: Το ελληνικό street food που έβαλε στο μάτι την Κύπρο
Η κυπριακή start-up που βραβεύτηκε στη διεθνή έκθεση φαγητού IFE
Σε εργαστήρια για τον τουρισμό στην Πολωνία συμμετέχει η ΕΤΑΠ Πάφου
Δίωρη αυθόρμητη στάση εργασίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου
Η Emirates αποκαλύπτει την ανανεωμένη εμφάνιση των αεροσκαφών της
Το Ζακάκι έχει πλέον το δικό του εστιατόριο McDonald’s
Στο λιμάνι Λεμεσού το νέο υβριδικό Ferry «P&O Pioneer»