Παν. Λευκωσίας: Η αποχή, η απαξίωση και το στοίχημα Αναστασιάδη

To αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την οποία παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι κομμάτων, φοιτητές και αρκετοί πολίτες. Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, επιχείρησε μια κριτική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της αποχής των πολιτών από την εκλογική διαδικασία, σαν αποτέλεσμα της απαξίωσης, της απογοήτευσης και της αδιαφορίας. 

«Η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα θα πρέπει να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα», ανέφερε και προέβη σε αξιολόγηση της επανεκλογής του Προέδρου Αναστασιάδη και την επικράτηση του έναντι του ανθυποψηφίου του. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους λόγους της ήττας του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου από την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών. Όπως είπε, εάν πρώτος στόχος του ενδιάμεσου χώρου και του ΑΚΕΛ ήταν η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας τότε θα είχαν προχωρήσει στη σύμπηξη ενός συνασπισμού ο οποίος να διεκδικούσε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα ακόμα και από τον πρώτο γύρο.

Ο καθ. Θεοφάνους ανέλυσε τον ρόλο που διαδραμάτισαν το Κυπριακό και η κατάσταση της οικονομίας στη διαμόρφωση των επιλογών των πολιτών και ολοκλήρωσε την εισήγησή του με τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, ιεραρχώντας ως πρώτο στην ατζέντα το εθνικό: «Το μεγάλο στοίχημα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι να πετύχει τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις στο Κυπριακό για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις», κατέληξε. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος χωρίς την ύπαρξη πελατειακού κράτους.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δρ. Κώστας Βενιζέλος, δημοσιογράφος, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στον ρόλο των δημοσιογράφων στις τηλεοπτικές προεκλογικές αναμετρήσεις των υποψηφίων.

Δειτε Επισης

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ