Powered by

«Κόντρα» Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Υπ. Παιδείας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία απέρριψε το Σάββατο 6 Αυγούστου εκ νέου ότι η επιστολή που της απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στις 30 Ιουνίου ήταν «εμπιστευτική», σημειώνοντας πως «τίποτε εμπιστευτικό δεν υπήρχε στο περιεχόμενο της».

Με ανακοίνωση της, η Ελεγκτική Υπηρεσία επανέρχεται στο θέμα μετά από δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ότι για το θέμα του διδακτικού χρόνου των καθηγητών «δήθεν η Ελεγκτική Υπηρεσία παράτυπα ή και παράνομα διέρρευσε αποσπάσματα από εμπιστευτική επιστολή» που ο ίδιος της είχε στείλει στις 30 Ιουνίου 2016, οι οποίες δηλώσεις, όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, φανερώνουν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργού η συμμόρφωση με τη νομιμότητα.

Στην ανακοίνωση η Ελεγκτική Υπηρεσία παραθέτει όλες τις φράσεις της υπό αναφορά επιστολής του Υπουργού που εντός εισαγωγικών περιλήφθηκαν στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ακολούθησε στις 7 Ιουλίου 2016, και οι οποίες «δήθεν περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες».

Περιλαμβάνονται οι φράσεις «σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων που έχει στη διάθεσή της», «για ακόμη μια φορά», «προς το γενικότερο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», «εποικοδομητική συνεργασία», «πολιτική της Κυβέρνησης», «μόνο επιζήμια», «ευαίσθητη περίοδο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα», «εκπαιδευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της», «αντιδεοντολογικό», «καθορίζοντας έμμεσα τις προτεραιότητές», «λανθασμένα και παραπλανητικά», «πρόσφατη έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη (Recommended Annual Instruction Time in Full-Time Compulsory Education in Europe – 2015/16)», «ο χρόνος διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση ανέρχεται σε 851 ώρες ετήσια και όχι 450-500 ώρες», «πρόχειρων και επιφανειακών υπολογισμών», «εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις», «ειδικού εμπειρογνώμονα».

Επιπλέον, η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ήδη εκφράσει «σοβαρές αμφιβολίες» κατά πόσο ο εκ μέρους του Υπουργού χαρακτηρισμός της επιστολής του με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2016 ως «εμπιστευτικής» δεν συνιστούσε κατάχρηση του όρου αυτού.

«Τίποτε εμπιστευτικό δεν υπήρχε στο περιεχόμενο της. Τα δήθεν `λεπτά ζητήματα τα οποία δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δουν το φως της δημοσιότητας` ήταν οι όροι εργοδότησης 12.000 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί νομοθετικά και να μην περιλαμβάνονται σε κρυφές εγκυκλίους του Υπουργείου» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Εκφράζεται πλήρης διαφωνία με την προσέγγιση του Υπουργού ότι, επειδή ο ίδιος χαρακτήρισε μια επιστολή του ως «εμπιστευτική», όφειλε και η Ελεγκτική Υπηρεσία να χαρακτηρίσει ανάλογα τη δική της επιστολή, «με μόνο τελικό αποτέλεσμα, να παραμείνουν οι πολίτες στο σκοτάδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τους όρους εργασίας 12.000 υπαλλήλων του Κράτους και για το οποίο υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προσθέτει ότι αναμένει, τώρα που επιβεβαιώθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, όπως η ίδια εξ αρχής υποστήριξε, ότι ο αρμόδιος Υπουργός θα κινηθεί τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού η συμμόρφωση με τη νομιμότητα είναι πρώτιστη υποχρέωση των ασκούντων δημόσια εξουσία.

«Δυστυχώς, στις δηλώσεις του Υπουργού την Παρασκευή 5 Αυγούστου δεν φάνηκε τούτο να είναι στις προτεραιότητες του» αναφέρεται.

Παράλληλα τονίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα «θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο τρίπτυχο τεκμηρίωση - νομιμότητα - διαφάνεια».

«Η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών είναι το μόνο εργαλείο που έχει στα χέρια της μια Υπηρεσία που δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, και της οποίας η βασική αποστολή είναι να διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο και να ενημερώνει τους πολίτες για τα ευρήματα της» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κοινά θέματα και νέες συνέργειες συζήτησε η Υφυπουργός Ναυτιλίας με την ΑΛΚ
ΔΟΣ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο
Λύση περιορισμένης διάρκειας το ανεργιακό σε τραπεζικούς που αποχώρησαν με σχέδιο εθελούσιας
Πασχαλινό επίδομα €190 σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο στις 12 Απριλίου
Συντεχνίες: Ζητούν αποκατάσταση επιδομάτων στους εργαζομένους με το σύστημα βάρδιας
Υπ. Οικονομικών: Δεν μπορούμε να εμπλακούμε στην επιτοκιακή των τραπεζών
Κατώτερη των περιστάσεων και της Ε.Ε. η ανταγωνιστικότητα στην Κύπρο
Ξεκαθάρισε στην ΟΕΒ ο υπ. Οικονομικών: Θα συνεχίσουμε τον θεσμό της ΑΤΑ
Έγινε το έλα να δεις για τα επιτόκια-Κατακεραύνωσε τον Κεραυνό ο Αβέρωφ
Προς αναζήτηση επενδυτών για βιώσιμο ομόλογο η Κύπρος