ΥΠΟΙΚ: Γιατί λέει όχι σε προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγ. στέγης

Όχι στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με στόχο την αναστολή εκποίησης πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης λέει το Υπουργείο Οικονομικών σε επιστολή του προς τη Βουλή. 

To Υπουργείο Οικονομικών καταγράφει τις θέσεις του κι απαντά στις προτάσεις νόμου για τη θέσπιση προσωρινών διατάξεων για την προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. 

«Παρότι αναγνωρίζεται η ανάγκη υποβοήθησης των επηρεαζόμενων πολιτών, εντούτοις το υπουργείο θεωρεί ότι δεν αποτελεί λύση η μετακύλιση της ημερομηνίας», αναφέρει σχετικά προσθέτοντας ότι οι προτάσεις νόμου παρουσιάζουν πρόσθετες πρακτικές αδυναμίες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ενδεχόμενη προώθηση των προτάσεων νόμου θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το πλαίσιο ατιμωρησίας προς τους οφειλέτες που ενώ μπορούν δεν ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις εντείνεται ακόμα περισσότερο. Τέλος, αναφέρει ότι με την αναβολή των εκποιήσεων θα επηρεαστεί δυσμενώς η ελκυστικότητα των τραπεζών για ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αναφέρθηκε από το βουλευτή Γιάννο Λαμάρη, είναι η θέσπιση προσωρινών διατάξεων που να παρέχουν, υπό ορισμένες προυποθέσεις, σε οφειλέτη ο οποίος συνεπεία της οικονομικής κρίσης έχει περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης των οφειλών του, τη δυνατότητα να τύχει προστασίας μέσω δικαστηρίου υπό τη μορφή αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας που αποτελεί ενυπόθηκη εξασφάλιση οφειλής του και που συνιστά κύρια κατοικία/ επαγγελματικής στέγης. 

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη να έχει επιδεινωθεί ή να εχει επηρεαστεί σημαντικά για λόγους που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 2009. Υπάρχει πρόνοια όπως η οφειλή να είναι συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι 350 χιλ. η οποία έχει συναφθεί για σκοπούς απόκτησης οικογενειακής εστίας/ επαγγελματικής στέγης. 

Δειτε Επισης

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ