Ψίθυροι για πληρωμές υπαλλήλων με υποσχετικές στην Ελλάδα

Σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOUs (δεσμεύσεις για μελλοντική πληρωμή), δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της ευρωζώνης, έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε άμεσα από έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να εξετάσει σενάριο IOUs, αφού είναι αισιόδοξη πως θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές. Νωρίτερα, το Reuters – επικαλούμενο στελέχη του ΥΠΟΙΚ – μετέδωσε πως η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστότητα μετά την πληρωμή μισθών και συντάξεων στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με το νεότερο τηλεγράφημα, οι αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το περίπου 1 δισ. ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Reuters, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOUs.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο [...] Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα κάνει «εικασίες» για σενάρια που αφορούν την Ελλάδα.

Την επιθυμία του να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την Ελλάδα, ώστε να παρασχεθεί αναπτυξιακή στήριξη στη χώρα μας, εξέφρασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την ωριαία συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ημέρα προς ημέρα, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

ΠΗΓΗ: Skai.gr

Δειτε Επισης

Στα €355,947 δις αυξήθηκε το ελληνικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2024
Σε επανέκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο
Πρόωρη αποπληρωμή δανείoυ του πρώτου μνημονίου σχεδιάζει η Ελλάδα
Αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Scope Ratings
Wood: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 3% το 2025
Γιάννης Στουρνάρας: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες-Απαιτείται σωστή δημοσιονομική πολιτική
Στο 1,49% του ΑΕΠ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα
Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης
Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η DBRS-Στο 1,6% το 2024
Αναβάθμιση Alpha Bank από Moody's-Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια