powered by

Κ. Νεοφύτου: Απαραίτητη η διαχείριση των ταμείων προνοίας

Καθώς αυξάνεται η μακροζωία - τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο - υπάρχουν ουσιαστικά περισσότεροι συνταξιούχοι  που χρειάζονται υποστήριξη από τον ενεργό πληθυσμό. Έτσι, τα συστήματα συνταξιοδότησης και τα ταμεία προνοίας έχουν γίνει πιο απαραίτητα από ποτέ. Ωστόσο, τα σχετικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτό η Κύπρος. 
 
Μιλώντας στο συνέδριο  Investment Expert Conference, o  Διευθυντής Στρατηγικής της Emergo Wealth Κωνσταντίνος Νεοφύτου εξήγησε ότι «πριν από την κρίση, η κυβέρνηση έβαζε αρκετά χρήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία».  «Αν και», συνέχισε, «έχουμε την πεποίθηση ότι έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο, είναι πολύ σοφότερο να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία ενός ιδιωτικού ταμείου προνοίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο συνταξιοδοτικό εισόδημα».

Ένα εγκεκριμένο ταμείο προνοίας επιτρέπει στους πολίτες να αυξήσουν  το replacement ratio κατά περίπου 5%, από 35% (που προσφέρει η κυβέρνηση) σε περίπου 40%. Τα φορολογικά κίνητρα ισχύουν επίσης, εξήγησε, καθώς οι εισφορές εκπίπτουν από τον φόρο μέχρι ένα μέρισμα του ετήσιου μισθού. Τα  ποσά που προέρχονται από τις εισφορές είναι επίσης αφορολόγητα. 

Αν και το περιβάλλον μετά το bail-in έχει αυξήσει ουσιαστικά την ανάγκη για κερδοφόρα ταμεία προνοίας, υπήρξαν πάνω από 600 ταμεία που διαλύθηκαν μετά  το κούρεμα των καταθετών τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο, αποκάλυψε ο κ. Νεοφύτου. 

«Πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν την αλλαγή στην αγορά και αποφάσισαν  ότι ήταν « καλή ιδέα »να λάβουν τα χρήματά τους από τα ήδη δημιουργημένα ταμεία τους, και να αρχίσουν εκ νέου. Τέτοιες ενέργειες είναι άστοχες,  αποτελέσματα της τοπικής οικονομικής αναταραχής», σημείωσε. Ωστόσο, ανέφερε ότι το περιβάλλον μετά τη διάσωση έχει επιτρέψει σε νέα ταμεία προνοίας να δημιουργηθούν ή να αποκατασταθούν. «Ακόμα και αν δεν μπορεί κανείς να κάνει κέρδη  για το ταμείο του, μπορεί ακόμα να επωφεληθεί από τα φορολογικά κίνητρα,» είπε οκ. Νεοφύτου, «τα  οποία μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για ορισμένους». 

Φαίνεται ότι το ευρύ κοινό δεν έχει επίγνωση της σημασίας του ταμείου προνοίας, σημειώνοντας ότι «λιγότερο από το 50% του ιδιωτικού τομέα, περίπου 200.000 εργαζόμενοι, έχουν ένα ταμείο προνοίας, εκτός από τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Νέος πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών ο Αντρέας Χατζηπαναγής
CNP Ασφαλιστική: Χορηγός ασφάλειας και υγείας του ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού για 9η συνεχόμενη χρονιά
Beyond Pre-Accelerator: Φοιτητικές καινοτόμες ιδέες για αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας
Η κυπριακή ναυτιλία στα καλύτερά της... Αύξηση χωρητικότητας κυπριακού στόλου κατά 18% και εταιρειών κατά 15%
Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 18 εκατ. και στρατηγική ανακατανομή πόρων από ΙδΕΚ
ΤΕΠΑΚ: To Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση για κρίσιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα
TBWA\Entelia: Επικοινωνία με τη δύναμη του Disruption® και δυναμικό προβάδισμα στα brands
Δήμος Λευκωσίας: Απέσπασε το βραβείο «Πράσινη Πόλη της Κύπρου» για τη διαχείριση υδάτινων πόρων
Ιάκωβος Ιακώβου: Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από το success story της Hermes Airports
Δυναμική παρουσία της Πετρολίνα για άλλη μια χρονιά στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2025