BOCY: Ψάχνει δεσμεύσεις για κεφάλαια

Στο συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται να πείστηκαν όλες οι πλευρές για την ανάγκη η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πλέον η προσοχή στρέφεται στην εξασφάλιση δεσμεύσεων από δυνητικούς επενδυτές.

Το Συμβούλιο δεν προτίθεται να ανακοινώσει απόφαση για έκδοση κεφαλαίου εάν προηγουμένως δεν έχει ενώπιον του απτές δεσμεύσεις ότι θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δέσμευση από ενδιαφερόμενους που θα ξεπερνά τα όρια του ενδιαφέροντος και στην καλύτερη περίπτωση με κατάθεση χρημάτων σε escrow accounts.

Το σίγουρο είναι πως η τράπεζα «δεν σηκώνει» μία αποτυχημένη έκδοση κεφαλαίου τύπου Λαϊκής 2012.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, που ανακοίνωσε δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων 10.6% στο τρίμηνο του 2014 μετά από διαφοροποίηση στον τρόπο υπολογισμού, θεωρείται σίγουρο πως αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα τρέξει άμεσα τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου.

Αν και σε ανακοίνωση της η τράπεζα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την αύξηση κεφαλαίου, εντούτοις, αποτελεί πλέον τη Νούμερο Ένα επιλογή «των εισηγήσεων που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του συγκροτήματος».

Οι ενδείξεις που υπάρχουν πάντως, είναι θετικές. Τόσο το ερευνητικό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε μέχρι στιγμής, ήταν έντονο, όσο και οι πράξεις που αφορούν αγορά δεσμευμένων καταθέσεων και μετοχών δίδουν αισιόδοξα μηνύματα.  

Στα θετικά καταγράφεται και η «όρεξη» που επέδειξαν πρόσφατα επενδυτικά ταμεία για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Από την άλλη, τα δεδομένα της τράπεζας είναι διαφορετικά μετά τις γνωστές αποφάσεις του περασμένου Μαρτίου και η όποια επένδυση σίγουρα εμπερικλείει αυξημένο ρίσκο.

Με τις πράξεις απομόχλευσης που ανακοίνωσε τον Απρίλιο και τον Μάη η τράπεζα, ο Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων αναμένεται να επωφεληθεί κατά ακόμα 0.3%.

Πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν εντός των επόμενων βδομάδων.

 

 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου