Ψηφίζεται σε νόμο η ενοποίηση ΤΕΠ-ΦΠΑ

Υπουργείο Οικονομικών και Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατέληξαν τελικά στην χρυσή τομή για το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ, επιτρέποντας έτσι την έγκριση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη (5/6) εκπληρώνοντας τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρία, μέρος της οποίας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, επήλθαν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει προαποκλεισμός των ατόμων που θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του Εφόρου Φορολογίας και των τριών Βοηθών Εφόρων. Έτσι τη θέση θα μπορέσει να διεκδικήσει και ο υφιστάμενος Έφορος Φόρου Εισοδήματος Γιώργος Πούφος, ο οποίος με το αρχικό νομοσχέδιο αποκλειόταν.

Οι διορισμοί θα γίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο με θητεία πέντε ετών και δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια, τα κριτήρια για τα προσόντα των προσώπων που θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση έχουν διευρυνθεί, ενώ πλέον απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος αφαιρούνται όλοι οι «υποκειμενικοί» λόγοι παύσης του Εφόρου από το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ο Έφορος Φορολογίας μπορεί να είναι ανεξάρτητος.

Χαρακτήρισε δε την όλη διαδικασία για το διορισμό ως ιδιάζουσα, σημειώνοντας όμως ότι το νομοσχέδιο οδηγείται στην Ολομέλεια, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Τρόικα, δηλαδή έγκριση του νομοσχεδίου μέχρι τις 5 Ιουνίου και το διορισμό της διευθυντικής ομάδας μέχρι την 1η Ιουλίου.

«Θεωρούμε ακριβώς ότι αυτές οι επιπρόσθετες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα εισαγάγουν τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα μας επιτρέψουν ακριβώς να προχωρήσουμε με την άμεση έγκριση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, έτσι ώστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση αν με τις πρόνοιες αυτές φωτογραφίζεται το άτομο που θα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «όλοι κατανοούμε ότι πρόκειται για μια θέση που θα έχει να κάνει με ιδιαίτερα τεχνικά και πολύπλοκα ζητήματα.

Τα προσόντα του προσώπου, όπως είπε, θα διευρυνθούν και «θα περιλαμβάνουν ρητά και συγκεκριμένα το ότι θα πρέπει ο Έφορος να έχει πείρα στα φορολογικά ζητήματα, αλλά και άλλη παρόμοια πείρα που θα έχει σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα».

«Άρα θεωρώ ότι αυτή η πείρα είναι απαραίτητη και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να διοριστεί σε αυτή τη θέση ένα πρόσωπο που μπορεί ακριβώς να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης», είπε.

Σημείωσε πως θα διευκρινιστεί σε κατοπινό στάδιο το κατά πόσον ο διορισμός θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), κάτι που εγείρει θέμα συνταγματικότητας του νόμου.

«Θεωρούμε από την στιγμή που παρεκκλίνουμε από τη βασική αρχή του διορισμού από την ΕΔΥ και προχωρούμε με μία ιδιόμορφη διαδικασία, απαιτήσαμε να υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της έγκρισης του συγκεκριμένου διορισμού από την Επιτροπή Οικονομικών γιατί θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που όλοι φοβόμαστε, να γίνει ένας πολιτικός διορισμός και ο Έφορος Φορολογίας στην ουσία να είναι υποχείριο, ή να είναι εξαρτώμενος της εκάστοτε Κυβέρνησης», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης στάθηκε στην τροποποίηση των κριτηρίων παύσης του Εφόρου Φορολογίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε το πρόσωπο αυτό να ασκεί ανεξάρτητα τις εξουσίες του.

«Εμείς θέλουμε στο βαθμό που θα διευκρινιστεί ότι δεν μπορεί να γίνει από την ΕΔΥ, και αναμένουμε να το δούμε αυτό, ο διορισμός, στην περίπτωση που θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, να έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες και σε ό,τι αφορά τα προσόντα και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες παύσης, ούτως ώστε αυτοί που θα διοριστούν να μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους κατά τρόπο σωστό, αξιοπρεπή και μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, χωρίς να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι τους ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να απολυθούν αν δεν συμπλεύσουν με τις συγκεκριμένες πολιτικές οδηγίες», είπε.

Στο ανοικτό μέρος της συνεδρίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παρουσιάστηκε θετικός στην αλλαγή των προνοιών του νομοσχεδίου, ενώ δεν εξέφρασε διαφωνία και στο ενδεχόμενο να ακολουθηθεί για το διορισμό του Εφόρου Φορολογίας η διαδικασία που ακολουθείται η περίπτωση του Εφόρου ΦΠΑ, ο οποίος διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι δημόσιος λειτουργός. Το ενδεχόμενο αυτό είχε προταθεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Υπογράμμισε όμως ότι σημαντικότερη πρόνοια του νομοσχεδίου είναι ο διορισμός να γίνει με συγκεκριμένη θητεία. «Αυτή είναι η σημαντικότερη πρόνοια που εισάγεται στο νόμο», είπε.

Απέρριψε εισήγηση του ΑΚΕΛ να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εξευρεθεί ο πιο ορθός τρόπος ρύθμισης του όλου θέματος, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου και ότι στις 10 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει μεταξύ των δανειστών ο κατάλογος συμμόρφωσης, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να διοριστεί η διευθυντική ομάδα.

ΠΑΣΥΔΥ: Αντισυνταγματικός ο νόμος
Στη σημερινή συνεδρία η ΠΑΣΥΔΥ παρουσιάστηκε με τον νομικό της σύμβουλο, πρώην Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος υποστήριξε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός διότι δεν μπορεί να διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο αξιωματούχο που να ασκεί διοικητικές εξουσίες.

«Το άτομο αυτό ασκεί διοικητική εξουσία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να διορίζεται από πολιτικό όργανο», είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος παραβιάζει το άρθρο 125 του Συντάγματος.

Επεσήμανε πως οι διατάξεις που φωτογραφίζουν αντιβαίνουν της αρχής της ισότητας.

Τη θέση του κ. Μαρκίδη απέρριψε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν τέτοιους διορισμούς από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ο Επίτροπος Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών, η ΕΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το άρθρο 125 είναι ανενεργό λόγω του δικαίου της ανάγκης.

Διαφώνησε και με τη θέση για φωτογραφικές πρόνοιες, λέγοντας ότι είναι επιτρεπτό για το νομοθέτη για τέτοιου είδους διορισμούς που είναι νευραλγικής σημασίας να υπάρχει ευρεία διακριτική ευχέρεια στο να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τον διορισμό των προσώπων αυτών.

Για τις διατάξεις για την παύση των αξιωματούχων αυτών, είπε ότι τέτοιες πρόνοιες υπάρχουν και ότι ουδέποτε το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τέτοιες διατάξεις.

Ανταπαντώντας ο κ. Μαρκίδης είπε πως η Βουλή που έδωσε όρκο τήρησης του συντάγματος πρέπει να σκεφθεί να ψηφίσει το νόμο αυτό. Διερωτήθηκε δε γιατί δεν περιλήφθηκαν με την ίδια λογική και οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων που κρατούν νευραλγικές θέσεις.

«Πού πάμε; Θα φτάσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας όπου με την αλλαγή της Κυβέρνησης αλλάζουν και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων;», διερωτήθηκε.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη για ψήφιση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»