BOCY: Νέα κεφάλαια μέχρι τον Σεπτέμβρη

Μετά από μία πολύωρη συζήτηση που κράτησε δέκα ώρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου. 

Η αύξηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αν και ο CEO της τράπεζας John Hourican εξέφρασε την άποψη όπως η αύξηση ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Τελικά αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να δοθεί ευκαιρία σε όσο το δυνατό περισσότερους επενδυτές αλλά και για να προστεθούν ακόμα δύο σύμβουλοι στην έκδοση. Πέραν των HSBC και Credit Suisse, στην έκδοση θα συμβάλουν και η Deutsche Bank όπως και η ρωσική VTB για τους ίδιους λόγους που συμμετείχε και στην έκδοση του κρατικού πενταετούς ομολόγου – για να προσελκύσει Ρώσους επενδυτές. 

Η τιμή της έκδοσης δεν οριστικοποιήθηκε και κλειδί στο όλο θέμα θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα του Έλεγχος Ποιότητος Ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) που διεξάγει στην Τράπεζα Κύπρου η KPMG. 

Αναφορά στον Έλεγχο Ποιότητας Ενεργητικού έκανε την Τετάρτη και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλα Γιωρκάτζη, χαρακτηρίζοντας της ως, «μια ακτινογραφία στους ισολογισμούς των τραπεζών κατά τις  31 Δεκεμβρίου 2013 και κύριος στόχος είναι να προσδιοριστεί κατά πόσον, κατά την ημερομηνία αυτή, οι προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες ήταν επαρκείς».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι πρώτες ενδείξεις από το πρώτο μέρος του ελέγχου, δείχνουν ότι οι προβλέψεις που έχει λάβει η τράπεζα επαρκούν σε μεγάλο βαθμό. Με αυτά τα δεδομένα, η έκδοση υπολογίζεται μεταξύ 500-800εκ. ευρώ, με στόχο να καλύψει το όριο των βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 5.5% που απαιτεί το ακραίο σενάριο των stress test αλλά και ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι ασφαλείας. 

Όσον αφορά την τιμή της έκδοσης των νέων μετοχών και πάλι θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Με αυτά τα δεδομένα, η έκδοση σε τιμή γύρω στα 40σεντ που επιθυμούσε μερίδα των συμβούλων -ώστε να περιοριστεί το dilution μετόχων που προέκυψαν από το κούρεμα -μάλλον φαντάζει απομακρυσμένη αφού το ενδιαφέρον που υπήρξε μέχρι τώρα κυμαινόταν μέχρι τα 30σεντ. 

UPDATE

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων στις 5 Ιουνίου 2014 και στις 23 Ιουνίου 2014, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα» ή «Συγκρότημα»), εξετάζει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης και κεφαλαιακής δομής, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συμβούλων της. Οι εισηγήσεις στοχεύουν στην επίσπευση της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του Συγκροτήματος.
Το Συγκρότημα προχωρεί με την αξιολόγηση πιθανού ενδιαφέροντος από επενδυτές σχετικά με τις επιλογές αυτές και θα προχωρήσει με ανακοίνωση όταν και εφόσον υπάρχουν εξελίξεις που το απαιτούν. Οποιεσδήποτε σχετικές αποφάσεις υπόκεινται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή