Πέφτει ξανά η απόδοση του κυπριακού ομολόγου

 Σε πτωτική πορεία επανήλθε την τελευταία εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου, αγγίζοντας σχεδόν το 5%, μετά τις ανοδικές τάσεις που παρουσίασε το κόστος δανεισμού της Κύπρου στα μέσα Μαΐου, λόγω των αναταραχών που παρατηρήθηκαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

Οι αναταραχές στις αγορές που παρατηρήθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, οδήγησαν σε αύξηση του κόστους δανεισμού ευρωπαϊκών κρατών και κυρίως αυτών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου, λήξης 2020, υποχώρησε στο 5,001%, στο κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης.

Στις 10 Απριλίου, το 10ετές κυπριακό ομόλογο είχε υποχωρήσει για πρώτη φορά κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία κάτω από το 5%, στο 4,98%. Στις 22 Μαΐου, το κόστος δανεισμού της Κύπρου ανήλθε μέχρι και το 5,212%.

Στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου συνέβαλαν οι θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, βρισκόταν στο κλείσιμο της Τετάρτης στο 1,336% (από 1,421% στις 22 Μαΐου), της Ιρλανδίας στο 2,593% (από 2,771%) και της Ισπανίας στο 2,814% (από 3,009%).

Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου βρισκόταν στο 6,163%, ενώ στις 22 Μαΐου, το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας είχε ανέλθει στο 6,361%.

Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 14,6% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το κόστος δανεισμού της Κύπρου εκτινάχθηκε εκ νέου το Μάρτιο του 2013, καθώς η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής