Προς διευθέτηση η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με Ινδία

Το θέμα που προέκυψε με την συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Ινδία επιδιώκει να ξεκαθαρίσει η κυπριακή Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία ορκίστηκε τη Δευτέρα, 26 Μαΐου.

Πηγή του Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων PTI ότι μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νέο Δελχί, θα συνέβαλε τόσο στην επίλυση του θέματος όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Κύπρος επιδιώκει την ενίσχυση των τουριστικών της δραστηριοτήτων στην Ινδία, ενώ θέλει να καταστήσει το νησί ένα προορισμό για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία.

Η Κύπρος, αναφέρεται, η έβδομη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ινδία, έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της στη νέα Κυβέρνηση της Ινδίας με επικεφαλής τον Narendra Modi, προκειμένου να λύσει τα φορολογικά θέματα που έχουν δημιουργήσει "τεράστια εμπόδια" για τις επενδυτικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ινδική ενημερωτική πύλη, επικαλείται εκπρόσωπο του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε ότι μια επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ινδία θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός νέου κλίματος.

Τονίζοντας ότι η Κύπρος και η Ινδία έχουν παραδοσιακά στενούς δεσμούς, ο αξιωματούχος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση στο Νέο Δελχί, έτσι ώστε οι διμερείς σχέσεις να ενισχυθούν περαιτέρω.

«Οι τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων παραμένουν πρωταρχικής σημασίας, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Επιπλέον, η Κύπρος αποτελεί ένα `φυσικό στούντιο` και προσπαθεί να καθιερωθεί ως προορισμός για γυρίσματα ινδικών κινηματογραφικών παραγωγών, κάτι που θα ενισχύσει τον τουρισμό και τις πολιτιστικές σχέσεις», ανέφερε.
Όπως σημειώνεται πολλές ινδικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Κύπρο, η οποία είναι γνωστή για τις γραφικές τις παραλίες και την φυσική της ομορφιά.
 
"... Μια επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στην Ινδία, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου κλίματος, το οποίο θα είναι ευνοϊκό για την προώθηση των σχέσεών μας και το άνοιγμα νέων τομέων και οδών γόνιμης συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κύπρου στην Ινδία έφθασαν στα $557 εκ., για την περίοδο 2013-14 και $490 εκ., για το 2012-13.

Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, η ινδική κυβέρνηση έθεσε τις επενδύσεις που προέρχονται από την Κύπρο στο φορολογικό μικροσκόπιο, κίνηση η οποία θεωρείται από την Κύπρο ότι δημιουργεί τεράστια εμπόδια στις επενδυτικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. Τον Νοέμβριο του 2013 το ινδικό Υπουργείο Οικονομικών σε μια μονομερή ενέργεια, είχε ανακοινώσει την ταξινόμηση της Κύπρου ως κοινοποιηθείσα περιοχή δικαιοδοσίας, αφού θεωρήθηκε πως δεν παρείχε τις πληροφορίες που τις ζητήθηκαν από τις ινδικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο της συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
 
Η Κύπρος, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ινδία και επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το θέμα σε στενή συνεργασία με την νέα ινδική Κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε τη Δευτέρα.

"Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να διατηρηθεί η κοινοποίηση για την Κύπρο, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστια εμπόδια και η αβεβαιότητα σε σχέση με τις επενδύσεις και επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, και αναμφισβήτητα έχει ρίξει μια σκιά πάνω στις ιστορικά άριστες διμερείς σχέσεις," ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ.

Η Δημοκρατία απηύθυνε πρόσκληση στην ινδική πλευρά για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, με σκοπό να οριστικοποιηθεί ένα αναθεωρημένο κείμενο το οποίο θα είναι σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και αμοιβαία επωφελής.
 
«Ελπίζουμε πως όταν αναλάβει η νέα Κυβέρνηση, θα καθοριστεί ημερομηνία για τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων», ανέφερε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
 
Σημείωσε επίσης ότι ο απαραίτητος διάλογος μεταξύ των αντίστοιχων αρχών έχει αποκατασταθεί και οι ινδικές αρχές έχουν ήδη μεταφέρει διευκρινίσεις σχετικά με εκκρεμούσες αιτήσεις τους προς τις κυπριακές αρχές, και οι κυπριακές αρχές απάντησαν σε αυτές τις εκκρεμείς αιτήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου