Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για Πορτογαλία

Η οικονομία της Πορτογαλίας, η οποία τελεί σε πρόγραμμα στήριξης, δίνει "ενθαρρυντικές" ενδείξεις", ανακοίνωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι η χώρα επέστρεψε σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

Η Πορτογαλία πέτυχε να κάνει "σημαντικά βήματα" σε ένα "ιδιαίτερα δύσκολο και αντίξοο περιβάλλον", ανέφερε η Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

Η Αρενκίλντε έκανε τα σχόλια αυτά αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Αντιπρόεδρος της πορτογαλικής Κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας και η Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, χθες.

Σύμφωνα με την Eurostat, επιβεβαιώθηκε η αρχική της εκτίμηση, βάσει της οποίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 1,1%, αφού είχε συρρικνωθεί κατά -0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Η κ. Αρενκίλντε επισήμανε ότι η ανάπτυξη αυτή ήταν η πρώτη εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που χορήγησαν στη Λισαβόνα ένα δάνειο συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ το 2011, είχαν ανακοινώσει πως αναμένουν φέτος το πορτογαλικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί πάνω από -2% το 2013.

Ο κ. Μπαρόζο και τα στελέχη της Κυβέρνησης της Πορτογαλίας αναφέρθηκαν και σε άλλα θετικά δεδομένα όπως η αύξηση των πορτογαλικών εξαγωγών κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είπε η κ. Αρενκίλντε.

Επιπλέον, η ανεργία σημείωσε μικρή μείωση, πέφτοντας στο 16,5% τον Ιούλιο από 16,7% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Πάντως η Εκπρόσωπος της Επιτροπής επέμεινε ότι η Πορτογαλία οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο δανεισμού της - περιλαμβανομένων των περικοπών δαπανών οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις.

Η "δύσκολη" κοινωνική κατάσταση ωστόσο "συνεχίζει να απαιτεί τη λήψη μέτρων για την καταπολέμησης της ανεργίας", ανέφερε.

Δειτε Επισης

ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS
Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών