Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πώς να χάσετε $25 δις σε λίγους μήνες

Από έβδομος στη λίστα του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους κινδυνεύει να γίνει ο μεγαλύτερος «loser» δισεκατομμυριούχος
"Πώς να χάσετε 25 δισ. δολ. σε 18 μήνες" είναι ο τίτλος που θα συνοδεύει πλέον τον πάλαι ποτέ έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τον Βραζιλιάνο επιχειρηματία Εϊκε Μπατίστα ή αλλιώς τον μεγαλύτερο «loser» δισεκατομμυριούχο.

Πριν από 15 μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του OGX Πάολο Μεντόνσα δήλωνε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού, που διηύθυνε υπό τη σημαία του ομίλου EBX Group του Batista, θα εξελισσόταν σε "μεγαθήριο".

Ο ίδιος φρόντισε να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις της στο βορειονατολικό τμήμα του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακόμη και όταν οι μετοχές της OGX Petróleo e Gás Participações SA έχαναν το ένα τρίτο της αξίας τους, ο Μεντόνσα παρουσιαζόταν καθησυχαστικός. Εξάλλου, την ίδια καθοδική πορεία ακολουθούσαν και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες στο χρηματιστήριο της Βραζιλίας.

Ωστόσο, λίγο πριν ολοκληρωθεί η περιβόητη εκείνη συνέντευξη, έριξε τη "βόμβα": Η παραγωγή ήταν κατά... μερικές χιλιάδες βαρέλια μικρότερη των προσδοκιών. Συγκεκριμένα, μίλησε για 17.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ώρα που ο στόχος ήταν 40.000 με 50.000.

Το ντόμινο δεν άργησε να ξεκινήσει για τον όμιλο OGX , ο οποίος«στεγάζει» 13 εταιρείες με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή πετρελαίου και την εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων μέχρι τα logistics και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Την επόμενη μέρα οι μετοχές του OGX κατρακύλησαν 8,4%. Βυθίστηκαν ακόμη 50%- διαγράφοντας κέρδη 10,4 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών- μέχρι την παραίτηση του Μεντόνσα, ένα μήνα μετά.

Από τότε τα πράγματα πηγαίνουν όλα και χειρότερα για τον Batista. Ενα συνεχώς αυξανόμενο χρέος, μία σειρά από καθυστερήσεις σε projects και η κρίση αξιοπιστίας είχαν ως αποτέλεσμα οι έξι εισηγμένες εταιρείες του να υποστούν μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές, που έχουν γνωρίσει επιχειρήσεις στην πρόσφατη ιστορία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
 

Δειτε Επισης

Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%