Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πτώση στις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

Οι πωλήσεις λιανικής της Γερμανίας απογοήτευσαν ξανά τον Ιούλιο, καταγράφοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές είχαν –στην καλύτερη- μεικτό έτος μέχρι τώρα.

Οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούλιο σημείωσαν πτώση 1,4% σε μηνιαία βάση, μετά από την πτώση κατά 0,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό και έχουν λάβει υπόψη εποχιακές επιδράσεις.

Τα στοιχεία αυτά θα μπερδέψουν τους οικονομολόγους, που προβλέπουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας της Γερμανίας και η επίσης ισχυρή καταναλωτική εμπιστοσύνη, θα ενισχύουν το λιανικό εμπόριο. Η στατιστική υπηρεσία δεν είχε κάποια άμεση εξήγηση για τα στοιχεία του Ιουλίου.

Οι πωλήσεις λιανικής για το επτάμηνο υποχώρησαν 0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,3%, εξαιτίας του ότι υπήρχε μια περισσότερη εργάσιμη ημέρα αυτόν τον Ιούλιο σε σχέση με το περασμένο έτος.

Είναι ακόμη νωρίς να πει κανείς τι σημαίνουν αυτά τα ασθενή αποτελέσματα για τη συνολική ιδιωτική κατανάλωση στο γ΄ τρίμηνο. Οι πωλήσεις λιανικής αντιστοιχούν σε περίπου 25% της ιδιωτικής κατανάλωσης στη Γερμανία.

«Για την ώρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την γερμανική ιδιωτική κατανάλωση. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένεται κάποια μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα», δηλώνει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%