Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Θερμός επενδυτικός προορισμός η Υποσαχάρια Αφρική

Χρηματοοικονομικά κέντρα σπεύδουν για συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας

Η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί πλέον τον πιο «θερμό» εταίρο των χρηματοοικονομικών κέντρων ανά το παγκόσμιο. Το κύμα των ξένων επενδύσεων στην Αφρική, έχει πυροδοτήσει ένα αγώνα δρόμου μεταξύ των χρηματοοικονομικών κέντρων, τα οποία επιδιώκουν τη σύναψη συμφωνιών για τη μείωση των φορολογικών λογαριασμών των ξένων εταιρειών αλλά και για τη διασφάλιση των εκεί επενδύσεών τους.

Το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Αφρική προσέλκυσε 50 δις δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων, υπερδιπλάσια από το επίπεδο των επενδύσεων δέκα χρόνια πριν. Ο Μαυρίκιος, η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο σπεύδουν να συνάψουν Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ - double taxation avoidance agreements) καθώς και Συμφωνίες Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων (investor promotion and protection agreements (IPPAs)). Η Κύπρος, με ένα μακρύ κατάλογο ΣΑΔΦ (σύνολο 50), δεν φαίνεται να ακολουθεί. Στη λίστα των συμφωνιών της δεν περιλαμβάνεται ούτε μία με Υποσαχάρια Αφρικανική χώρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της προσέλκυσης πολυεθνικών εταιρειών (όπως η Coca-Cola και η IBM) στις Υποσαχάριες χώρες της Αφρικής. Ένα ενδιαφέρον που εδράζεται στην αναμενόμενη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις υπό αναφορά χώρες, η οποία – σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα – αναμένεται να ξεπεράσει το 5% φέτος.

Τα δύο είδη διεθνών συμφωνιών τα οποία προαναφέρθηκαν, αποτελούν για τους ξένους επενδυτές το αντίστοιχο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που ισχύουν σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Αποτελούν ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για τις εταιρείες που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, στις οποίες η ασφάλεια των επενδύσεων (σ.σ. με άλλα λόγια η αποτροπή της κρατικοποίησης) και οι χαμηλοί φόροι είναι προαπαιτούμενο.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον για σύναψη συμφωνιών με χρηματοοικονομικά κέντρα βίωσαν και η Κίνα και η Ινδία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, ενόψει της τεράστιας, τότε, αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο Μαυρίκιος, ο οποίος κατά την τελευταία δεκαετία ευθύνεται για το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ινδία λόγω μιας εξαιρετικά ευνοικής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με το Νέο Δελχί, έχει ήδη υπογράψει 19 συμφωνίες με Αφρικανικές χώρες ενώ στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για άλλες τρεις. Η Σιγκαπούρη έχει ήδη δώδεκα συμφωνίες και αποσκοπεί σε περισσότερες ενώ οι Σεϋχέλλες, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σπεύδουν για να συνάψουν συμφωνίες.

 

Δειτε Επισης

Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.