Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Επιβαρύνεται η οικονομία της Αυστραλίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ενδέχεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, αλλά μετά τις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου, για να τονώσει την οικονομία, της οποίας η κατάσταση επιδεινώνεται τον τελευταίο καιρό.

Ήδη το δολάριο Αυστραλίας, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, έπεσε στο 90,5 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, όπου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Απρίλιο το δολάριο Αυστραλίας έχει χάσει το 15% της αξίας του, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μόλις πάνω από το 2%, γεγονός που επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερα η αξία του δολαρίου Αυστραλίας για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και ο εγχώριος τουρισμός.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναλύσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών που δημοσιεύει η εφημερίδα The Australian, οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί της χώρας θα είναι ελλειμματικοί κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αν τα κόμματα δεν βρουν το σθένος να προβούν σε περικοπές ύψους έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον δημόσιο τομέα.

Στο μεταξύ, η επιδείνωση της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα κέρδη της εταιρίας BHP μειώθηκαν 31% λόγω της πτώσης των εξαγωγών της προς την Κίνα με αποτέλεσμα το γιγαντιαίο μονοπώλιο να ανακοινώσει δραστικές περικοπές ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.

Πτώση 12,5% παρουσίασαν ακόμα και τα κέρδη της Coca-Cola Αυστραλίας αλλά αυτό αφορά κυρίως τον ανταγωνισμό που δέχθηκε από την Pepsi.

Αντιθέτως, η τράπεζα ΝΑΒ ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2012-2013.

Δειτε Επισης

Στα $113 αυξάνει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό η Αίγυπτος
Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία