Μνημόνιο Πολιτιστικής Συνεργασίας υπέγραψαν ΙΚυ και C2RMF

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων (C2RMF) της Γαλλίας, ένα από τα πλέον εξειδικευμένα κέντρα στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για ανάλυση, καταγραφή, διατήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών.
 
Η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος του ΙΚυ καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και η διευθύντρια του C2RMF Marie Lavandier, περιλαμβάνει την προώθηση κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με έμφαση στις επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές για τη μελέτη, καταγραφή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής. Η συμφωνία επίσης, προνοεί την ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκού προσωπικού και ερευνητών και την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων.  
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΚυ δρ. Ανδρέας Πίττας η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς η Κύπρος από αμνημονεύτων χρόνων αποτελεί έναν αρχαιολογικό παράδεισο. «Τα μουσεία μας και οι αρχαίες τέχνες, υπογράμμισε ο Δρ. Πίττας, θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους και κυρίως στους νέους, τους οποίους οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να καθοδηγήσουμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι η τεχνολογική υποδομή που διαθέτει το Ινστιτούτο Κύπρου είναι σίγουρα απαραίτητη για την κατανόηση και την εκτίμηση των αρχαιολογικών μας θησαυρών. 
 
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Τάσου Μητσόπουλου, τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η συνεργασία του ΙΚυ με το C2RMF, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιστημονική ανάλυση, καταγραφή και διατήρηση των αρχαιολογικών μας θησαυρών.   
Από την πλευρά της η διευθύντρια του C2RMF, επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ιδανική για τη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας, αφού εδώ διασταυρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της Μεσογείου. «Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι ένα σχετικά νέο Ίδρυμα, όπως το ΙΚυ, που είναι αφιερωμένο στην υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα, ενσωμάτωσε από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, ένα κλάδο εστιασμένο στη μελέτη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», επισήμανε. 
 
Σύμφωνα τέλος, με τον πρόεδρος του ΙΚυ Κώστα Παπανικόλα η συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα όπως το C2RMF έχει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους, καθώς διεξάγεται πρωτοπόρος έρευνα σε τομείς παγκόσμιου ενδιαφέροντος και παράλληλα υιοθετούνται και επιβάλλονται υψηλά μέτρα απόδοσης.  
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε και το πρωτοποριακό Κινητό Ερευνητικό Εργαστήριο Αρχαιολογίας STARLab του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου. Το STARLab, είναι μια μοναδική για τη χώρα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ερευνητική υποδομή, που θα συνδράμει ουσιαστικά στην έρευνα, την καταγραφή, τη συντήρηση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό αυτοκίνητο, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και τέσσερις ερευνητές, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό, εργαλεία και λογισμικά προγράμματα για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων με την εφαρμογή τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής, γεωφυσικής και τηλεπισκόπησης, φυσικοχημικών αναλύσεων και προηγμένων τεχνολογιών απεικόνισης. Είναι μια εντελώς αυτόνομη μονάδα, που πραγματοποιεί τις περισσότερες μετρήσεις και αναλύσεις κατευθείαν στον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά των αρχαιολογικών θησαυρών για να εξεταστούν από τους επιστήμονες. Η επίσημη παρουσίαση του STARLab, θα πραγματοποιηθεί σύντομα σε ειδική εκδήλωση.
 
Συνεργαζόμενοι Φορείς του έργου είναι η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF), το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΤΕ-ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Μοριακής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιταλικού Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας (CNR-ISTM). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;