Πρώτο βήμα για αλλαγές στο δημόσιο

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες μεταξύ της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και τεχνοκρατών από διάφορα Υπουργεία και Υπηρεσίες, με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Τράπεζας (World Bank) και του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφτηκε την Κύπρο με σκοπό την οριοθέτηση της μελέτης που αφορά την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι επαφές έγιναν την ίδια ώρα που η ΠΑΣΥΔΥ χαρακτηρίζει τον διορισμό της Εμανουέλλας Μουσιούττα στη θέση της Επιτρόπου ως αντισυνταγματική.  

Η πλευρά μας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έχει θέσει σειρά προτεραιοτήτων και έχει καθορίσει τους τομείς από τους οποίους θα ήταν προτιμητέο να αρχίσει η εν λόγω μελέτη. Οι προτεραιότητες επιλέγηκαν με κριτήριο τη συνάφεια και συνέργεια με πρόνοιες του Μνημονίου, αλλά και στη βάση διαγνωστικής εργασίας που αναλήφθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού. Παράλληλα, θα προωθηθεί αξιολόγηση και άλλων τομέων διοίκησης, έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας και η έναρξη της μελέτης τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου 2013.

Σημειώνεται ότι η μελέτη αξιολόγησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επικεντρώνεται, βάσει του Μνημονίου, στην εξέταση και αξιολόγηση των υφιστάμενων θεσμικών σχημάτων, οργανωτικών δομών, λειτουργιών και διαδικασιών, με στόχο τη διάγνωση προβλημάτων και υποβολή εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά κυρίως για σκοπούς αύξησης της αποτελεσματικότητας, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη βελτίωση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου και τους συμφωνηθέντες όρους εντολής, η μελέτη θα καλύψει Υπουργεία, Υπηρεσίες και ανεξάρτητες Αρχές και θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις:

•    Φάση 1η (από υπογραφή Μνημονίου μέχρι 1ο τρίμηνο 2014): Εξέταση ρόλου και σκοπού, δομών, διαδικασιών, στελέχωσης για Υπουργεία/ Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ορισμένους κρατικούς οργανισμούς.
•    Φάση 2η (από υπογραφή Μνημονίου μέχρι 3ο τρίμηνο 2014): (α) Εξέταση κρατικού μισθολογίου και μισθοδοτικών ωφελημάτων στη Δημόσια Υπηρεσία, σε συσχετισμό με ιδιωτικό τομέα και άλλα Κράτη-μέλη της ΕΕ και (β) Υιοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων που να προνοεί σύνδεση απολαβών/προσαυξήσεων με την απόδοση.
Η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα πορίσματα της μελέτης, θα ετοιμάσει προτάσεις αναδιαρθρώσεων και στη συνέχεια θα προωθήσει σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή για ψήφιση με χρονική δέσμευση το 2ο τρίμηνο του 2014 για την 1η φάση και το 4ο τρίμηνο του 2014 για τη 2η φάση.

Τονίζεται ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να αναδείξει, μέσω των αναδιαρθρώσεων που θα προωθηθούν, ένα όραμα για μια πιο αποτελεσματική, λιγότερο δαπανηρή και σύγχρονη δημόσια υπηρεσία που να δύναται να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα